Članak je filtriran: četvrtak, 07 Decembar 2017 - GornjiVakuf-x.com

FOTO: Potpisan Protokol o međusobnoj saradnji u radu na prevenciji i zaštiti žrtava nasilja u porodici

Danas je u kabinetu načelnika Općine potpisan je Protokol o međusobnoj saradnji u radu na prevenciji i zaštiti žrtava nasilja u porodici za općinu Gornji Vakuf-Uskoplje.

Naime, na inicijativu Udruženja socijalnih radnika/ca, Ministarstva zdravstva i socijalne politike SBK/KSB i Gender centra Vlade Federacije BiH, urađen je kantonalni Protokol o međusobnoj saradnji u radu na prevenciji i zaštiti žrtava nasilja u porodici. Nakon što je Vlada Srednjobosanskog  kantona usvojila kantonalni Protokol, pristupilo se izradi lokalnih Protokola u gradovima Kantona u kojima Protokol ne postoji, a kladu sa  članom 39. Zakona o zaštiti od nasilja u porodici (Službene novine FBiH, broj: 20/13).

Na nivou općine Gornji Vakuf-Uskoplje, formiran je Multisektorski tim, kojeg čine profesionalci/ke iz institucija/ustanova koje se bave ili susreću sa problematikom nasilja u porodici. Imajući u vidu kantonalni Protokol, ali i specifičnosti i resurse iz lokalnog okruženja, Multisektorski tim je uradio Protokol za Gornji Vakuf-Uskoplje u kojem se, na jednom mjestu, nalaze obaveze svih sektora po pitanju nasilja u porodici. Smatramo da ćemo time unaprijediti saradnju, olakšati rad i najvažnije, pružiti kvalitetnu uslugu našim građanima i građankama.

Protokol su pored načelnika Općine i direktora Centra za socijalni rad, potpisali i direktori/ce škola, komandir Policijske stanice, direktor Doma zdravlja i direktor Omladinskog centra, a osnovni cilj je uvezivanje sektora, efikasnije djelovanje, poboljšanje servisa zaštite i prevencija nasilja u porodici.

Više...

NAJAVA: 22. i 23. decembra u Gornjem Vakufu '10. Festival ilahija i kasida'

Pozivamo Vas da podržite organizaciju Bošnjačku zajednicu kulture Preporod Gornji Vakuf “10.Festival ilahija i kasida, Gornji Vakuf 2017” i time doprinesete očuvanju i razvoju bošnjačke tradicije i kulture u Gornjem Vakufu-Uskoplju!

U Gornjem Vakufu-Uskoplju u petak, 22.12.2017.godine, počinje 10. Festival Ilahija i Kasida koji tradicionalno organizuje  Bošnjačka zajednica kulture "Preporod" Gornji Vakuf.

Festival će ugostiti veliki broj horova iz cijele Bosne i Hercegovine i Sandžaka.

Svečano otvaranje festivala planirano je za petak, 22.12.2017.godine, kada će biti predstavljanje horova pobjednika dosadašnjih festivala sa osvojenim prvo, drugo i treće mjesto.

Horovi koji se predstavljaju prvu noć su:

-              Hor „Blagaj“ , Blagaj
-              Hor „Karadžoz-begova Medresa“, Mostar
-              Vokalni ansambl Bugojno
-              Vokalni ansambl „Srma“, Fojnica
-              Hor „Preporod“ Gornji Vakuf.

Druga noć festivala subota, 23.12.2017.godine, počinje u 19:00 sati a gornjovakufskoj publici predstaviti će se horovi:

-              VIS „Merak“, Sapna
-              Ansambl „Ornament“, Mostar
-              Ansambl MIZ Gračanica, Gračanica
-              Vokalno-instrumentalni sastav „Forte“, Donji Vakuf
-              Hor „Nuru 'Ayni“ , Kalesija
-              Hor „Ljiljan“, Prijepolje -  Sandžak.

Cjelokupan program Festivala Ilahija i Kasida održavati će se u sali Centra za obrazovanje, sport i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje.

Ulaz za obje noći revijalnog karaktera jubilarnog Festivala ilahija i kasida je besplatan i mogu prisustvovati i uživati u izvedbi  horova pobjednika svi građani naše Općine.

BZK „Preporod“ Gornji Vakuf

Više...
Priključi se za RSS feed