Članak je filtriran: četvrtak, 28 Decembar 2017 - GornjiVakuf-x.com

VIDEO: Gornjevakufljanin u video spotu Lepe Brene

Jedna od najvećih muzičkih zvijezda na Balkanu Lepa Brena danas je predstavila spot za svoju pjesmu „Boliš i ne prolaziš“.

Spot kog potpisuje Haris Dubica je sniman proteklog mjeseca u Beogradu, a glavnu ulogu u spotu igra bosanskohercegovački glumac Rijad Gvozden.

Prema riječima Gvozdena, rođenog Gornjevakufljanina, ovo je bilo jedno lijepo iskustvo za njega.

- Imao sam priliku igrati mladića od dvadeset godina i starca od sedamdeset. To je bio jedan zanimljiv, provokativan glumački zadatak i itekako sam zadovoljan finalom. Mislim da je pjesma jaka, da ima težinu i da će sigurno zbližavati ljude. – izjavio je mladi glumac za Internet portal GornjiVakuf-x.com.

Na naše pitanje kako je bilo sarađivati sa divom kao što je Lepa Brena, Rijad oduševljeno odgovara

- Brena je jedna gospođa. Divna, opuštena, vesela žena koja stvara i stalno iznova obraduje svoju publiku.

Više...

Vlada FBiH ponovo obećava gradnju brze ceste Lašva – Nević Polje

Federalna vlada utvrdila je Prijedlog programa investiranja sredstava "Kapitalni transferi javnim poduzećima - transfer za izgradnju autocesta i brzih cesta" utvrđenih u budžetu Federacije Bosne i Hercegovine za 2017. u iznosu 107.000.000 KM.

Ta sredstva će biti prenesena na namjenski račun Federalnog ministarstva prometa i komunikacija za implementaciju tog programa, u skladu s budžetom FBiH za 2017.

Vlada Federacije BiH utvrdila je da će putem tog programa biti finansirana izgradnja dionice brze ceste Lašva - Nević Polje, ukupne dužine 24 kilometra, a procijenjena vrijednost, na osnovu glavnog projekta, iznosi 217 miliona eura.

Sredstva od 100 miliona KM bit će iskorištena za izgradnju dijela trase te brze ceste i to od izlaza poslovne zone Vitez do Nević Polja (pet km), te od Selišta do ulaza u poslovnu zonu Vitez (četiri km). Također, tim programom za zaobilaznice Mostar - Sjever (dionica Autoceste na koridoru 5-C) planirano je 2.000.000 KM i Mostar - Jug 5.000.000 KM.

U svrhu adekvatnog praćenja realizacije Programa Vlada će imenovati Odbor za praćenje realizacije Programa od predstavnika Federalnog ministarstva financija, Federalnog ministarstva prometa i komunikacija, Federalnog ministarstva prostornog uređenja, Ureda premijera, JP Autocesta FBiH i JP Ceste FBiH.

O utrošku tih sredstava Federalno ministarstvo prometa i komunikacija će, po prethodno dobivenom izvještaju implementatora projekata i Odbora za praćenje realizacije programa, kvartalno izvještavati Vladu Federacije BiH.

Prijedlog programa stupa na snagu nakon što ga usvoji Parlament Federacije BiH i bude objavljen u Službenim novinama Federacije BiH, saopćeno je iz Ureda Vlade FBiH za odnose s javnošću.

N1info.com

Više...

FOTO: Održano takmičenje frizera/vlasuljara

Dana, 26.12.2017. godine, održano je školsko takmičenje frizera/vlasuljara u Mješovitoj srednjoj školi „Gornji Vakuf“.

Učenici su se takmičili u tri kategorije: svečana frizura, moderno feniranje i muško šišanje. Ocjenjivački žiri takmičenja su činili: Selvedina Begović, Amerlina Jazvin Softić, Ajda Agić, Mirsada Hadžiabulić i Sanin Fazlić.

U kategoriji svečanih frizura prvo mjesto je osvojila Merisa Rašak, drugo mjesto Irma Čolić, treće mjesto Iris Teskeredžić, a četvrto Džemila Imamović.

U kategoriji modernog feniranja prvo mjesto je osvojila Ajla Duraković, drugo mjesto Nejra Džuliman, treće mjesto Dalila Kadunić, a četvrto Adelisa Krpić.

U kategoriji muško šišanje prvo mjesto je osvojila Dženita Smajić, drugo mjesto Benjamin Halilović, treće Asmir Medilović, a četvrto Mustafa Tukar.

Više...

Gornji Vakuf: Jak vjetar oborio stablo

Jak vjetar koji je puhao u noći sa srijede na četvrtak oborio je stablo u ulici Ždrimački put. Na ovom dijelu je privremeno bio obustavljen saobraćaj.

Oboren stablo je uklonjeno a saobraćaj je normalizovan. Nije bilo povrijeđenih.

Više...

Veliko poskupljenje goriva od 1. februara 2018. godine

Građani BiH će od 1. februara 2018. godine plaćati skuplje gorivo s obzirom na to da taj dan stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH.

U Službenom listu BiH objavljeni su usvojeni zakoni iz seta zakona o akcizama koji stupaju na snagu osmog dana od dana objavljivanja, odnosno od srijede, a primjenjivat će se od prvog radnog dana mjeseca koji slijedi nakon njegovog stupanja na snagu.

Kako je za Klix.ba potvrđeno u Upravi za indirektno oporezivanje, izmijenjeni Zakon o akcizama BiH počet će se primjenjivati 1. februara 2018. godine.

Riječ je o Zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, Zakonu o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakonu o sistemu indirektnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini.

Zastupnički dom BiH usvojio je set zakona o akcizama BiH na maratonskoj sjednici uz žestoko protivljenje parlamentaraca iz reda SDS-a, DF-a, SDP-a BiH, Nezavisnog bloka, A-SDA i BPS-a.

Riječ je o zakonima koje su SDA, HDZ, SBB, SNSD i HDZ 1990 usvojili uz žestok pritisak međunarodne zajednice i lobiranje stranih ambasadora u Sarajevu.

Pojedine političke stranke koju su se protivile uvođenju novih nameta najavile su i mogućnost podnošenja zahtjeva za ocjenu ustavnosti zbog, kako kažu, brojnih neregularnosti.

Još uvijek nije jasno kako će se zakoni implementirati s obzirom na to da su parlamentarci pojedine zakone iz seta zakona o akcizama usvojili u različitim tekstovima na srpskom, hrvatskom i bosanskom jeziku. Tačnije, tekst zakona na hrvatskom i bosanskom jeziku razlikuje se od teksta zakona napisanog na srpskom jeziku.

Riječ je o Zakonu o izmjenama Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja i Zakonu o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

Klix.ba

Više...
Priključi se za RSS feed