Članak je filtriran: srijeda, 20 Decembar 2017 - GornjiVakuf-x.com

Više osoba povrijeđeno u eksploziji u krugu preduzeća 'Binas' Bugojno

Tri osobe povrijeđene su u manjoj eksploziji koja se jutros dogodila u krugu preduzeća "Binas" Bugojno.

- Oko 10.30 sati Policijskoj stanici Bugojno prijavljeno je da je došlo do eksplozije u krugu preduzeća "Binas" Bugojno. Tri osobe su povrijeđene, a jedna od njih upućena je u kantonalnu bolnicu u Travniku - potvrdio je za Faktor glasnogovornik MUP-a SBK Hasan Hodžić.

Prema njegovim riječima, žena inicijala E. Đ. (1975) upućena je u Kantonalnu bolnicu Travnik. Još nije poznat stepen povreda ali se pretpostavlja da je teže povrijeđena.

Povrede su zadobili i radnica "Binasa" A. P. (1996) i muškarac M. V. rođen 1961. godine. Njima je pomoć ukazana u Domu zdravlja u Bugojnu.

Uviđaj obavljaju pripadnici Odjela kriminalističke policije Policijske uprave Bugojno u saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom.

Više informacija o ovom događaju očekuje se kasnije.

Faktor.ba

Više...

U Gornjem Vakufu-Uskoplju potpisani ugovori sa 16 korisnika plasteničke proizvodnje

U kabinetu načelnika općine Gornji Vakuf-Uskoplje, jučer je upriličeno potpisivanje ugovora sa 16 odabranih korisnika iz lokalne zajednice kojima su donirani i distribuirani plastenici površine 75m. Nakon potpisivanja ugovora korisnici su prošli obuku kroz stručno predavanje za uspješnu plasteničku proizvodnju.

Ministarstvo vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke već nekoliko godina finansira projekte pomoći socijalno ugroženim kategorijama u BiH. Projekat pod nazivom "Socio-ekonomska podrška najugroženijim porodicama kroz dodjelu plastenika u općinama Gornji Vakuf-Uskoplje, Pale-Prača, Foča-Ustikolina i Goražde jedan" jedan je od takvih projekta.

Ovim projektom obuhvaćene su socijalno ugrožene osobe, porodice sa većim brojem članova, samohrane majke te osobe sa invaliditetom koje se već duže vrijeme nalaze na evidenciji Centra za socijalni rad. Humanitarna organizacija ASB djeluje u BiH više od 25 godina, a do sada je implementirala više od 180 miliona eura pomoći stanovnicima Jugoistočne Evrope.

Direktor ASB organizacije za Jugoistočnu Evropu Elmir Bojadžić naglasio je kako je projekat finansiran od strane Ministarstva vanjskih poslova Njemačke u ukupnom iznosu od 92,750 eura, sa 25% učešća općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

Ovom prilikom, načelnik općine Sead Čaušević zahvalio se humanitarnoj organizaciji ASB na poslovnoj saradnji i pruženoj pomoći socijalno ugroženim grupama na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje. 16 korisnika kroz ovaj projekat dobilo je proizvodni kapacitet, gdje će uz vlastiti rad i rad svoje porodice moći poboljšati svoj kućni budžet, dobiti zdravu hranu i imati radnu aktivnost sa rezultatom.

Bosiljka Herceg, jedna od potpisnica ugovora, inače samohrana majka, istakla je kako je raduje činjenica što će kroz plasteničku proizvodnju doprinijeti boljoj budućnosti svoje djece te im omogućiti bolju egzistenciju.

Plastenička proizvodnja je vrlo profitabilna poljoprivredna grana u kojoj se najbrže ostvaruje keficijent obrta, što će današnjim potpisnicima ugovora omogućiti da u jednoj godini ostvare 2-3 žetve i proizvedu približno 3000 kg voća ili povrća posebno u mjesecima u kojima tih artikala nema.

Uspješnost u proizvodnji isključiva je briga i odgovornost korisnika čime se pojačava prirodni zahtjev za preuzimanje vlastitog života u svoje ruke.

TV Bugojno

Više...

KK Wankan - novi karate klub na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja

Na području općine Gornji Vakuf-Uskoplje osnovan je novi karate klub. Riječ je o KK Wankan i to je treći karate klub na području ove općine.

Novi klub će imati sekcije za početnike i sekcije od žutog pojasa 5 kyu do crni pojas 3. dan, te  časove samoodbrane za muškarce i žene.

U toku naredne godine klub planira ugostiti karate majstore i trenere, te masjtore drugih borilačkih vještina (taekwando, aikido, judo, kung fu, krav maga, shinrido stil..)

Trenerski tim čine Ferid Beganović 3. dan crni pojas, Slaven Kvesa 2. dan, Samir Beganović 1.dan i asistent Samira Beganović smeđei pojas

Upis novih članova vršit će se od 20.12.2017. do 20.01.2018., a učlaniti se mogu osobe od 5 do 60 godina

Upis u klub iznosi 20 KM u tih 20K M spada (upis u klub, članska knjižica, majica sa grbom kluba i članarina za mjesec februar)

Prvi sastanak sa članovima i roditeljima maloljetnih osoba održat će se 20.01.2018 12:00h u Osnovne škole „Gornji Vakuf“.

Upis u klub i sve informacije na brojeve:
+38762786298
+38763040262
fb : Wankan Karate Klub
e-mail: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

  • Objavljeno u Sport
Više...

Srbijanki uhvaćenoj u Gornjem Vakufu-Uskoplju određen pritvor

Kantonalno tužilaštvo u Travniku predložilo je jučer mjeru pritvora za dvadesetpetogodišnju državljanku Republike Srbije Z.M. u čijem vozilu je prije dva dana pronađeno 30 kilograma marihuane.

-Nakon što je ispitana u prostorijama Sektora  kriminalističke policije MUP SBK u Travniku , ista je predate u nadležnost Kantonalnog tužilaštva Travnik.  Postupajući tužilac je nakon saslušanja odredio zadržavanje  u prostorijama PS Travnik radi odluke o stavljanju Prijedloga za određivanje pritvora. Jučer (19.12.2017. godine) je  Općinskom sudu Bugojno podnesen  Prijedlog za određivanje pritvora,   s obzirom da postoji okolnosti koje ukazuju na opasnost od bjekstva. – potvrdila nam je Ernesa Beganović, glasnogovornica kantonalnog tužilaštva Travnik.

Službenici Policijske stanice Gornji Vakuf-Uskoplje u noći sa nedjelje na ponedjeljak  na području ove općine u saradnji sa  inspektorima Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK ,  oduzeli su oko 30 kilograma materije za koju se osnovano sumnja da je opojna droga marihuana. Opojna droga je oduzeta od državljanke iz Republike Srbije, Z.M. (25) koja je upravljala vozilom marke Renault Megane, beogradskih registarskih oznaka. Ovo je najveća zapljena droge na području Srednjobosanskog kantona posljednjih godina.

Travnik-grad.info

Povezani članak: [FOTO] Gornji Vakuf: Kod državljanke Srbije pronađeno 30 kg marihuane

Više...

Skupština SBK usvojila rebalans za 2017. i Budžet za 2018. godinu

Zastupnici u Skupštini Srednjobosanskog kantona na današnjoj  sjednici u Travniku su usvojili  Budžeta za 2018. godinu u iznosu od 200,9 miliona konvertibilnih maraka. Najveći dio budžeta oko 112 miliona planiran je za plaće i naknade preko 5.200 budžetskih korisnika.

-Razlika izmđu prijedloga i Nacrta budžeta je negdje oko 670 hiljada KM. Povećane su stavke za kulturu i sport koje sada iznose po 700 hiljada KM, a planirana su i sredstva za uvođenje ISO standarda. Povećna su i sredstva na prihodovnoj strani. – pojasnio je kantonalni ministar finansija, Zoran Marković.

Na današnjoj  sjednici usvojen je i rebalans Budžeta Srednjobosanskog kantona za ovu godinu u iznosu od 183 miliona KM.

-Rebalansom su prihodi uvećani za 900.000 KM. Pošto su prihodi ove godine povećani mi smo se odlučili da se ide u izmjene budžeta. – pojasnio je ministar Marković.

Zastupnici su danas  razmatrali izmjene finansijskih planova za ovu i finansijske planove kantonalnih agencija, direkcija, uprava i zavoda za narednu godinu.

travnik-grad.info

Više...
Priključi se za RSS feed