Članak je filtriran: ponedjeljak, 18 Decembar 2017 - GornjiVakuf-x.com

[FOTO] Gornji Vakuf: Kod državljanke Srbije pronađeno 30 kg marihuane

U redovnoj kontroli saobraćaja pripadnici Policijske stanice Gornji Vakuf-Uskoplje su kod državljanke Srbije pronašli veću količinu droge.

Naime, prilikom redovnog kontrolisanja automobila marke Renault „Megan“ kojim je upravljala državljanka Srbije inicijala  Z.M. rođena  01.10.1982. godine u Beogradu, pripadnici gornjevakufske policije su uočili neobično ponašanje vozača. Detaljnijim pregledom pronašli su paketiće upakovane na način koji asocira na pakovanje droge. Vozilo je isključeno iz saobraćaja, te odvezeno u policijsku garažu gdje je izvršena detalja pretraga.

Kako saznaje GornjiVakuf-x.com prilikom pretresa vozila i vozačice Z.M. pronađeno je 6 PVC vreća u kojoj se nalazi više paketa upakovanih u streč foliju koje asociraju da se u njima nalazi opojna droga, pet mobilnih telefona raznih marki, laptop marke „Asus“, putna isprava R Srbije izdate na ime Z.M. i veća količina novca.

Osoba Z.M. je lišena sloboda i predana policijskim službenicima SKP MUP-a SBK koji će nastaviti rad po ovom predmetu.

Više...

U petak i subotu 10. jubilarni Festival ilahija i kasida 'Gornji Vakuf 2017'

U petak, 22.12.2017. godine i u subotu 23.12.2017. godine u Centru za obrazovanje i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje održat će se deseti jubilarni Festival ilahija i kasida „Gornji Vakuf 2017“. Organizator festivala je BZK Preporod Gornji Vakuf.

S obzirom da se radi o jubilarnom festivalu, organizatori su odlučili da obje noći budu revijalnog karaktera, te da se publici predstave dosadašnji pobjednici, odnosno drugoplasirani i treće plasirani, te gosti festivala.

Obje noći program kreće u 19:00 h, a ulaz je besplatan. Grijanje u Centru za obrazovanje i kulturu je obezbjeđeno.

Horovi koji se predstavljaju prvu noć su:

- Hor „Blagaj“ , Blagaj
- Hor „Karadžoz-begova Medresa“, Mostar
- Vokalni ansambl Bugojno
- Vokalni ansambl „Srma“, Fojnica
- Hor „Preporod“ Gornji Vakuf

Horovi koji se predstavljaju drugu noć:

- VIS „Merak“, Sapna
- Ansambl „Ornament“, Mostar
- Ansambl MIZ Gračanica, Gračanica
- Vokalno-instrumentalni sastav „Forte“, Donji Vakuf
- Hor „Nuru 'Ayni“ , Kalesija
- Hor „Ljiljan“, Prijepolje -  Sandžak.

Više...

Kazne za upotrebu pirotehničkih sredstava od 200 do 1000 KM

Povodom  nadolazećih Božićnih i Novogodišnji praznika aktuelizira se problematika nedozvoljene trgovine i upotrebe pirotehničkih sredstava na javnim mjestima, što u nekim slučajevima može izazvati uznemirenje građana ili čak ugroziti njihovu sigurnost.

Službenici policije će u ovom periodu, u cilju prevencije ovakvih negativnih pojava, vršiti obilaske osnovnih i srednjih škola na području SBK/KSB, gdje će upoznavati učenike o zakonskim propisima kojima se reguliše korištenje pirotehničkih sredstava, kao i o mogućim posljedicama koje se mogu izazvati prilikom upotrebe takvih sredstava.

Pored preventivnih mjera i radnji, shodno Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira SBK/KSB, službenici policije će poduzimat aktivnosti na sankcionisanju lica koja na javnom mjestu prodaju pirotehnička sredstva ili koriste takva sredstva na mjestima i na način na koji se izaziva uznemirenost građana, kao i osobe koje prirede bakljadu, vatromet ili sličnu priredbu bez propisane najave ili mimo zabrane mjerodavnog tijela ili ne poduzmu mjere osiguranja koje su dužne poduzeti. Novčane kazne za ovakve prekršaje kreću se u iznosu od 200 do 1000 KM, a predmeti kojim je prekršaj počinjen bit će oduzeti.

Napominjemo da Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira SBK/KSB, propisuje da priređivanje bakljade, vatrometa ili slične priredbe mora biti prijavljena nadležnoj policijskoj stanici 72 sata prije održavanja. Policijska stanica može odobriti takvu priredbu ukoliko se time ne ugrožava javna sigurnost, a u protivnom će  zabraniti održavanje takve priredbe, saopšteno je iz MUP-a SBK/KSB.

Više...

VIDEO: Džemaludin Latić dobitnik najveće književne nagrade u Turskoj 'Necip Fazil'

Gornjevakufski pjesnik Džemaludin Latić dobitnik je međunarodne nagrade  "Necip Fazil" u Istanbulu. Latić je prvi strani pisac koji je dobio ovu najveću tursku književnu nagradu, a ceremoniji je prisustvo i turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Džemaludin Latić je rođen 1957. godine u Pridvorcima, Gornji Vakuf, i jedan je od najvećih živućih pjesnika u Bosni i Hercegovini.

Iako su mu dostupne sve lokacije svijeta, profesor Latić i danas najviše voli odmarati u rodnim Pridvorcima, a nesebično pomaže kvalitetne projekte. Na početku rada web portala GornjiVakuf-x.com, profesor je pružio nemjerljivu podršku kada je za naš portal objavio članak „Dr. MUHAMMED HADŽIJAHIĆ: TEORETIČAR BOŠNJAČKOG NACIONALNOG IDENTITETA“.

Više...

U dramatičnoj utakmici Sloga savladala Veleža

Dramatičnu utakmicu u okviru sedmog kola Prve lige FBiH – grupa Jug, sinoć su u Gornjem Vakufu-Uskoplju odigrali domaća Sloga i mostarski Velež. Pobjedu su slavili domaćini rezultatom 4:3.

Poveli su gosti iz Mostara, da bi Sabahudin Petak izjednačio za Slogu. U nastavku utakmice svojim novim golom Petak u potpunosti okreće rezultat, a Grubeša pogađa za 3:1. Nakon trećeg gola Mostarci kreću u silovite napade i dolaze do izjednačenja od 3:3. Ipak, u 29. minuti Sloga preko Hodžića dolazi do pobjede 4:3.

Sloga je ovaj susret igrala bez kapitena Haruna Latića, ali uz veliku podršku svojih navijača. Ovim susretom završen je jesenji dio sezone, a Sloga zauzima drugo mjesto sa objektivnim šansama za borbu za ulazak u Premijer ligu BiH.

  • Objavljeno u Sport
Više...
Priključi se za RSS feed