Članak je filtriran: petak, 15 Decembar 2017 - GornjiVakuf-x.com

FOTO: Akademija sjećanja na Gorana Ćišića

Večeras je u rekonstruisanoj velikoj sali Centra za obrazovanje i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje održana Akademija u povodu 23. godine od pogibije heroja Bosne i Gornjeg Vakufa Gorana Ćišića. Organizator ove veoma lijepe i hvale vrijedne akademije je Udruženje boraca „Goranovi“.

Kompletan večerašnji program je pripremila nastavnica Ziba Hadžimehanović, a izveli su ga Avdo Zec i Melika Hadžimehanović.

Ispred Udruženja Goranovi obratio se Midhat Softić. Svoje poštovanje Goranu i njegovim saborcima svojim prisustvom izrazili su potpredsjednica FBIH Melika Mahmutbegović, te načelnik Općine Sead Čaušević.

Tradicionalni Goranov pohod ove godine će biti 23.12.2017. godine.

Više...

Sutra invazija na Jajce, Sloga igra posljednju utakmicu polusezone

Posljednje, trinaesto kolo jesenje rukometne polusezone na programu je ovog vikenda kada će se za ovu kalendarsku godinu spustiti paravan na još jednu rukometnu godinu iza nas. Naš klub MRK Sloga odigrat će kantonalni derbi protiv ekipe Jajca.

Jako važna utakmica za našu ekipu gdje bi pobjedom zadržali priključak i borbu za titulu, koja je i cilj ove ekipe. Pauza je duga, i svi ljubitelji rukometa koji su se vratili na tribine sportske dvorane u našem gradu sigurno će se zaželiti jer nas prva domaća utakmica očekuje tek u mjesecu martu, s toga vas pozivamo da u subotu od 18:00 h u Jajcu damo podršku našoj ekipi kako smo to činili i do sada u velikom broju.

Prema zvaničnim informacijama u subotu će put Jajca tri autobusa, kombiji i desetine privatnih automobila. Sloga će imati podršku kakvu niko nema, a sigurni smo da će ekipa na terenu odužiti se novom pobjedom i uveseliti veliki broj svojih fanova.

  • Objavljeno u Sport
Više...

Voliš pjevati? Prijavi se na takmičenje, osvoji vrijedne nagrade i puno zabave!

Voliš pjevati? Prijavi se na takmičenje, osvoji vrijedne nagrade i puno zabave! I ove godine nastavljamo sa takmičenjem Djeca znaju pjevati. Prijaviti se mogu svi osnovci na području Općine Gornji Vakuf.

Plan održavanja audicija:
19. decembar 2017. godine, 13:30 (utorak) – audicija OŠ "Uskoplje",
20. decembar 2017. godine 12:30 (srijeda) – audicija OŠ "Voljevac",
21. decembar 2017. godine 12:30 (četvrtak) – audicija OŠ "Pajić Polje",
22. decembar 2017. godine 13:15 (petak) – audicija OŠ "Gornji Vakuf"

Plan održavanja takmičarskih večeri:
12. januar 2018. godine (petak) – četvrtfinalna večer zabavne muzike,
19. januar 2018. godine (petak) – četvrtfinalna večer narodne muzike,
26. januar 2018. godine (petak) – polufinalna večer zabavne muzike,
02. februar 2018. godine (petak) – polufinalna večer narodne muzike,
09. februar 2018. godine (petak) – finalna večer zabavne muzike,
16. februar 2018. godine (petak) – finalna večer narodne muzike.

Za finalne večeri su obezbjeđene vrijedne nagrade za prvo, drugo i treće mjesto, kao i nagrade publike koje su obezbijedili naši sponzori.

Više...

NAJAVA: Redovna skupština „ŽRK SLOGA 2013“ Gornji Vakuf-Uskoplje

Pozivamo Vas da prisustvujete redovnoj skupštini ŽRK  „Sloga2013“ Gornji Vakuf-Uskoplje dana 18.12.2017. godine (PONEDJELJAK) sa početkom u 19:00 sati u prostorijama Osnovne škole "Gornji Vakuf".

Svi članovi skupštine su dobili poziv za istu, a svi zainteresovani građani su dobrodošli.

  • Objavljeno u Sport
Više...

NAJAVA: Večeras Akademija sjećanja na komandanta Gorana Ćišića

Udruženje boraca „Goranovi“ organizuje prigodnu Akademiju povodom 23. godišnjice od pogibije komandanta Gorana Ćišića.

Akademija će se održati  večeras, 15.12.2016. godine u Centru za obrazovanje i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje, sa početkom u 19:00 sati.

Više...

Koordinacija sindikata obrazovanja SBK: Poštovat ćemo rješenje Suda!

Nakon što je Općinski sud u Travniku donio privremenu mjeru zabrane generalnog štrajka zaposlenih u obrazovanju SBK, po tužbi Vlade Srednjobosanskog kantona koju zastupa Kantonalno pravobranilaštvo iz četiri sindikata obrazovanja su najavili kako će poštivati Rješnje Općinskog suda Travnik.

-Kao legalisti i ljudi koji se zalažu za zakonitost i red, Rješenje suda ćemo ispoštovati, tj. nastava se neće prekidati. Ovo je tek početak pravnog procesa. Sindikati obrazovanja neće odistati od kolektivnih ugovora i zaključak Konferencije od 22.11. 2017. godine. – saopćeno je iz Koordinacije Sindikata obrazovanja.

Ročište na kojem će stranke iznijeti dokaze pred Općinskim sudom u Travniku zakazano je za 18.12. 2017. godine, a Sud će u roku od 6 dana donijeti odluku.

Generalni štrajk zaposlenih u obrazovanju  je bio zakazan za 18. decembar u 9 sati. Prosvjetari traže potpisivanje već ispregovaranog Kolektivnog ugovora,ako i stavljanje van snage Pravilnika o ocjenjivanju i napredovanju kojeg je Općinski sud u Travniku u prvostepenoj presudi proglasio nezakonitim.

Travnik-grad.info

Više...

Sud privremeno zabranio štrajk prosvjetara SBK najavljen za ponedjeljak

Općinski sud u Travniku privremeno je zabranio generalni štrajk prosvjetnih radnika koji su najavila četiri sindikata obrazovanja za 18. decembar, potvrdila je nakon jutrošnje sjednice Vlade SBK, ministrica obrazovanja, Katica Čerkez.

– Kantonalno pravobraniteljstvo se obratili sudu u ime Vlade SBK. Sud je donio mjeru privremene zabrane štrajka. – izjavila je ministrica Čerkez.

Iz Općinskog suda u Travniku potvrđeno je za travnik-grad.info  da je donosena mjera privremene zabrane, a da su stranke pozvane na ročište na kojem će iznijeti dokaze i nakon čega će biti doneseno rješenje u ovom slučaju.

Prosvjetari su najavili štrajk nakon što nije potpisan granski Kolektivni ugovor.

Travnik-grad.info

Više...

FOTO: Članice AŽ 'NUR' priredile mevludski program u Žepču

U nedjelju, 10.12.2017.god., Članice Asocijacije žena "Nur" Gornji Vakuf, na čelu s Ulfetom Šečunović, su uprkos lošem vremenskim uslovima bile u posjeti Medlisu Žepče. U prelijepoj Alibegovoj- Trzanskoj džamiji, u sklopu manifestacije" TEBI, O ALLAHOV POSLANIČE", zajedno s ženama Žepča priredile su prigodan mevludski program.

Na početku se riječima dobrodošlice obratio gl.imam Džafer ef.Gračić te pohvalio rad aktivizma žena Żepča i ukazao na ulogu žene u društvu. Džamija je bila pretijesna za klanjače tako da se sedžda činila na leđima. U uvodnom dijelu programa obratila se koordinatrica za Aktivizam Gornji Vakuf, Ulfeta Šečunović i ukazala na važnost žena u zajednici te važnost žene kao majke i supruge. Mevlud je prilika da se okupimo u džamiji i da se upoznamo, sretnemo neka nova lica, da napojimo duše s vrela imana slušajući učenje Kur'ana, učenje salavata, ilahija, poučnih tekstova o Poslaniku..

U sklopu programa pročitan je literarni rad na temu Muhammed a.s., rad koji je najbolje ocijenjen među radovima na Kursu islama Žepče. To je rad učenice srednje škole, Almedine Smajlović. Pred kraj programa predavanje je održala prof.Hadžira Zorlak, koja je ukazala na važnost slijeđenja Muhammedovog Sunneta i ljubavi prema Allahovom Poslaniku. Program su prisutne pomno pratile. Cijelo predavanje je bilo ispunjeno emocijama prema Poslaniku.

Nakon ikindije namaza žene su posjetile šehidsko mezarje kod Gornjomahalske džamije te proučena zajednička fatiha za 241 šehida. Muallima, Munevera Ridžal, je ukratko upoznala prisutne o stradanjima stanovnika Žepča. Zatim se posjetila kuća r.Nedžada Ibrišimovića i u njoj se nalazi spomen ploča šehidima. Mualime Amira i Sara zajedno s zenama Žepča su pripremile hranu za gošće i druženje je nastavljeno u zgradi Medžlisa uz tradicionalna bosanska jela, kahvu i kolače. Od srca se zahvaljujemo na zaista prelijepom gostoprimstvu.

Cilj ove posjete je medjusobno upoznavanje, zbližavanje, sardanja te razmjena iskustava.

 Bilo je ovo jedno prelijepo druženje. Na rastanku je dogovorena uzvratna posjeta AZ Žepce AŽ Gornji Vakuf.

Hadžira Zorlak

Više...
Priključi se za RSS feed