Kolektivne ugovore potpisala samo dva od četiri sindikata obrazovanja na području SBK/KSB

Kolektivne ugovore potpisala samo dva od četiri sindikata obrazovanja na području SBK/KSB

Nakon višemjesečnih pregovora, Kolektivne ugovore za djelatnost osnovnog i srednjeg obrazovanja prosvjetnih radnika na području Srednjobosanskog kantona danas su u Travniku pored premijera Vlade SBK/KSB Tahira Lende potpisali Muhamed Pajić, predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja SBK/KSB i Nada Jukić, predsjednica Nezavisnog sindikata djelatnika srednjih škola.

Kolektivne ugovore nisu potpisali predstavnik Nezavisnog sindikata uposlenih u osnovnim školama SBK/KSB koji predstavlja zaposlene u osnovnim školama koje rade po nastavnom planu i programu, jer nisu mogli dokazati reprezentativnost i predstavnik Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja SBK koji je u posljednji čas tražio izmjene već usaglašenog Kolektivnog ugovora.

Lendo je ovom prilikom naglasio da je kolektivni ugovor važan akt koji prosvjetnim zaposlenicima garantuje sigurnost, a Katica Čerkez ministrica obrazovanja SBK/KSB je na pitanje novinara hoće li kolektivni ugovori stupiti na snagu, obzirom da ih nisu potpisali predstavnici svih sindikata, kazala da ugovori mogu biti objavljeni u Službenim novinama i postati važeći za sve, samo kad su u njima navedeni svi potpisnici.

Novi kolektivni ugovori za zaposlene u osnovnim školama znače ujednačavanje koeficijenta, te povećanje plate za većinu, dok zaposleni u srednjim školama zadržavaju iste koeficijente, iako su po važećem pravilniku trebali biti smanjeni.

Novum.ba


Komentari objavljeni na web stranici GornjiVakuf-x.com ne održavaju stajalište Uredništva web portala. Svaki uvredljivi komentar ce biti trajno izbrisan. Da bi ste mogli komentarisati morate biti prijavljeni sa facebook nalogom.
na vrh