Besplatni udžbenici za sve prvačiće u Srednjobosanskom kantonu

Foto: Dnevni avaz Foto: Dnevni avaz

Ove  godine prvi put u Srednjobosanskom kantonu će biti podijeljeni besplatni udžbenici za sve prvačiće, tačnije njih 2.326, potvrđeno je iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK.  

Osiguran novac

Ministrica Katica Čerkez rekla je da su, uz podršku Vlade SBK, redovno, još od školske 2013./2014. godine, dijelili besplatne udžbenike za učenike u stanju socijalne potrebe i za svu djecu romske nacionalnosti koja redovno pohađaju osnovnu školu na području ovog kantona.

- Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i sporta SBK, u budžetu Kantona i za 2017. godinu planirana su sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za učenike osnovnih škola. Zahvaljujući planiranom i dobivenim finansijskim sredstvima od Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, kao i izdvajanju dodatnih sredstava iz tekuće zalihe Vlade SBK, naše ministarstvo uspjelo je osigurati nabavku besplatnih udžbenika za sve prvačiće - kazala je ministrica Čerkez.

Ove godine, dodala je, 2.326 učenika prvog razreda dobit će besplatno udžbenike te 278 učenika romske nacionalnosti od drugog do devetog razreda i 1.138 učenika od drugog do devetog razreda koji se nalaze u stanju socijalne potrebe, a na prijedlog škole.

Počela podjela

- Svaka nova školska godina predstavlja izazov za učenike i roditelje, s tim da roditelji, osim izazova za novim znanjima, imaju i finansijske izazove, a posebno roditelji koji imaju obavezu osigurati udžbenike, ali i priručnike za dvoje ili više djece. Ministarstvo ima za cilj da u skoroj budućnosti besplatni udžbenici budu dostupni svim učenicima od prvog do devetog, što je itekako ostvarivo. Prema pokazateljima koje imamo, oko 30 posto učenika u osnovnim školama ima mogućnost koristiti besplatne udžbenike - istakla je Čerkez.

Distribucija besplatnih udžbenika za učenike koji na to imaju pravo većim je dijelom završena.

Dnevni avaz


Komentari objavljeni na web stranici GornjiVakuf-x.com ne održavaju stajalište Uredništva web portala. Svaki uvredljivi komentar ce biti trajno izbrisan. Da bi ste mogli komentarisati morate biti prijavljeni sa facebook nalogom.
na vrh