Dvadesetpet godina od pogibije Wayne Edwardsa u Gornjem Vakufu

FOTO:Internet/Trenutak u kome je poginuo vojnik Wayne Edwards FOTO:Internet/Trenutak u kome je poginuo vojnik Wayne Edwards

Danas, 13.1.2018. godine navršava se 25 godine od pogibije Wayne Edwardsa, pripadnika Royal Welch Fusilier brigade u sklopu vojske Ujedinjenog Kraljevstva. On je prva britanska žrtva rata u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. – 1995. godine.

Wayne Edwards je ubijen od strane snajperiste iz pravca kojeg su kontrolirale snage HVO na mostu pored Doma zdravlja u Gornjem Vakufu. Ubijen je snajperskim hicem dok je pratio ambulantna kola u kojima su bile tri gospođe. Dvije su bile trudne. Snajper ga je pogodio kroz otvor na tenku direktno u glavu. Smrt je dočekao sa svega 26 godina života.

Kaplara Edwardsa se sjetio i njegov saborac Anthony Hunter koji se javio redakciji GornjiVakuf-x.com, te poslao fotografiju iz ratnih dana u Gornjem Vakufu, na kojoj su pokojni Wayne Edwards i tadašnji komandant britanskih vojnih snaga.

Inače, Anthony je u krajem prošle godine posjetio Gornji Vakuf u kom je bio u mirovnoj misiji, te prema njegovim riječima „i danas ima traume od užasnih događanja“. Kako sam priznaje u grad ispod Vranice je došao da pronađe smiraj svoje duše, a novu posjetu najavljuje za proljeće ove godine, za kada planiramo intervju sa bivšim pripadnikom britanske mirovne misije u Bosni i Hercegovini.

wayne


Komentari objavljeni na web stranici GornjiVakuf-x.com ne održavaju stajalište Uredništva web portala. Svaki uvredljivi komentar ce biti trajno izbrisan. Da bi ste mogli komentarisati morate biti prijavljeni sa facebook nalogom.
na vrh