POTVRĐENO: Hrvatska je počinila agresiju na Gornji Vakuf i Bosnu i Hercegovinu

POTVRĐENO: Hrvatska je počinila agresiju na Gornji Vakuf i Bosnu i Hercegovinu

Hrvatska je učestvovala u ratu u Bosni i Hercvegovini, potvrdilo je danas Žalbeno vijeće Međunarodnog suda za bivšu Jugoslaviju na čelu sa sudijom Carmelom Agiusom.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju, odnosno Žalbeno vijeće izreklo je danas drugostepenu presudu čelnicima takozvane Herceg-Bosne potvrdivši i učešće susjedne Republike Hrvatske u ratnim dešavanjima na teritoriji Bosne i Hercegovine.

Odlučeno je da je udruženi zločinački poduhvat (UZP) uključivao dominaciju Hrvata u Herceg-Bosni i da je on bio zajednički cilj čelništva Herceg-Bosne i Republike Hrvatske.

Konkretno, Sudsko vijeće je opisalo konačnu svrhu udruženog zločinačkog poduhvata, a odbrane su osporavale da su taj cilj dijelili Franjo Tuđman i drugi čelnici Hrvatske.

Sudsko vijeće je zaključilo da je Republika Hrvatska imala stvarnu vlast u nekim općinama na teritoriji samoproglašene Hrvatske republike Herceg-Bosne i da je na tom području vođen međunarodni sukob.

Klix.ba


Komentari objavljeni na web stranici GornjiVakuf-x.com ne održavaju stajalište Uredništva web portala. Svaki uvredljivi komentar ce biti trajno izbrisan. Da bi ste mogli komentarisati morate biti prijavljeni sa facebook nalogom.
na vrh