Pročitajte transkripte tajnih dogovora Tuđmana, Bobetka i Šuška o osvajanju Gornjeg Vakufa

Pročitajte transkripte tajnih dogovora Tuđmana, Bobetka i Šuška o osvajanju Gornjeg Vakufa

Konačne presude Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju u predmetima protiv hrvatskih dužnosnika Jadranka Prlića, Slobodana Praljka, Milovoja Petkovića, Brune Stojića, Valentina Ćorića i Berislava Pušića biće izrečena u srijedu, 29.11.2017. godine.

Spomenuta šestorka je prije četiri godine osuđena na ukupno 111 godina zatvora zbog zločina počinjenih tokom 1993. i 1994. godine. Jadranko Prlić je osuđen na 25 godina zatvora, Bruno Stojić, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na 20, Valentin Ćorić na 16, a Berislav Pusić na 10 godina zatvora.

Sudije Međunarodnog krivičnog suda su ustanovili da je šestorka učestvovala u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa prvim predsjednikom Republike Hrvatske Franjom Tuđmanom, ministrom odbrane Gojkom Šuškom i generalom Jankom Bobetkom, koji je za cilj imao etničko čišćenje prostora takozvane Herceg-Bosne i njeno pripajanje Hrvatskoj, a pri tome su povrijedili odredbe Ženevske konvencije, te prekršili zakone i običaje ratovanja.

Jedan od dokaza o postojanju udruženog zločinačkog poduhvata, odnosno o agresiji Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu jesu i transkripti tajnih sjednica koje je pravio Franjo Tuđman. Saff objavljuje transkripte sa tajne sjednice održane 23. novembra 1993. godine, a na kojoj Franjo Tuđman razgovara sa generalom Jankom Bobetkom i ministrom Gojkom Šuškom o važnosti osvajanja Gornjeg Vakufa.

trans1

Kao što se vidi iz ovog izdvojenog govora generala Janka Bobetka, Hrvatska je rukovodila operacijama osvajanja Gornjeg Vakufa, slala svoje vojnike iz Hrvatske i činila sve da sakrije svoju ulogu u ovom sramnom napadu na Bosnu i Hercegovinu. U ovim transkriptima jasno se vidi da je Franjo Tuđman lično nadgledao operacije osvajanja Gornjeg Vakufa.

trans2

Franjo Tuđman je posebno vodio računa o prikrivanju dokaza o ulozi Hrvatske u napadu na Gornji Vakuf.

trans3

U nastavku, na linku ispod, možete pročitati kompletan transkript spomenutog tajnog sastanka:  Tuđman i Bobetko o osvajanju Gornjeg Vakufa.

Saff.ba


Komentari objavljeni na web stranici GornjiVakuf-x.com ne održavaju stajalište Uredništva web portala. Svaki uvredljivi komentar ce biti trajno izbrisan. Da bi ste mogli komentarisati morate biti prijavljeni sa facebook nalogom.
na vrh