FOTO: Pohod suza i ponosa na Ciganske njive

Foto: Aid Gafić Foto: Aid Gafić

Tradicionalnim pohodom na Ciganske njive danas je obilježena godišnjica od pogibije rahmetli Atife Karalić – Tifke i Dželilhodžić Mustafe – Mute, ali i na druge poginule na ovom lokalitetu:  Saliha Dugalića, Asima Đelilovića, Hajrima Krasnićija, Safeta Kelića, Muzafera Mišića, Muju Muminovića, Asima Ramića, Semina Smajića, Huseina Šljivu i Muhameda Tihakka.

U ljeto 1993. godine na brdima iznad Mahale vodile su se velike borbe između Armije BiH i HVO i HV za Gornji Vakuf.

Težak dan za Armiju bio je 3.09.1993. godine. Tog dana na lokalitetu Stublića poginuli su Mišić Muzafer i Ramić Asim, a teško je ranjen Dželilhodžić Mustafa, kojem je u pomoć pritekla gornjovakufska heroina Atifa Karalić. Dok mu je ukazivala pomoć, na lokalitetu Ciganskih njiva, pripadnici HVO  i HV, koji su napadali grad, su bacili granatu i Tifka i Muta su na licu mjesta ostali mrtvi.

Tugu tog nesretnog 3. septembra upotpunila je smrt Bušatlić Amira, koji je prethodnih dana bio teško ranjen na Stubliću. Na ovaj dan ranjen je i Asim Demirović – Asko.

Na Centralnom šehidskom mezarju proučena je fatiha te položeno cvijeće, odakle su se učesnici pohoda na čelu sa vođom puta Emirom Jarebom zaputili na lokalitet Ciganskih njiva.

Ratni komandant Dževad Agić podsjetio je na teške ratne dane iz 1992. i posebno 1993, godine, podsjetivši na značaj borbi kojima je zaustavljeno prodiranje HV i HVO. Pored samog spomenika poginulim saoborcima Agić je poručio: „Nemojte reći, ja ne bih, svi bi mi opet branili ovu zemlju ako treba. Ne prizivajući ništa, ali ako treba biti neki sukob u narednih deset godina, dabogda bio što prije dok smo živi mi koji smo ovo preživjeli. Nama Bošnjacima se uvijek dešava da kad nestane one generacije koja je preživjela već jedan genocid i pokolj, onda nam zakači uvijek nove generacije. Mi smo spremni, da damo ponovo, ako treba, ponosno, svoj život za ovu državu Bosnu i Hercegovinu.“


Komentari objavljeni na web stranici GornjiVakuf-x.com ne održavaju stajalište Uredništva web portala. Svaki uvredljivi komentar ce biti trajno izbrisan. Da bi ste mogli komentarisati morate biti prijavljeni sa facebook nalogom.
na vrh