FOTO: U Visokom obilježena 22. godišnjica pogibije tri pripadnika 317. Sl. Br. Br. iz Gornjeg Vakufa

FOTO: U Visokom obilježena 22. godišnjica pogibije tri pripadnika 317. Sl. Br. Br. iz Gornjeg Vakufa

Organizacije porodice šehida i poginulih boraca "Visoko 92", predstavnici RVI, te predstavnici Udruženja dobitnika najvećih ratnih priznanja, ugostili su u petak Organizaciju porodice šehida i poginulih boraca iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja kako bi zajednički obilježili 22. godišnjicu od pogibije tri pripadnika 317. Sl. Br. BR. iz Gornjeg Vakufa. U akcijama na deblokadi Sarajeva u junu 1995. godine na području Vratnice poginuli su Muharem Hadžiabdić, Daud Begović i Nihad Omeragić.

Nakon okupljanja na Spomen obilježju šehidima i poginulim borcima općine Visoko, gdje je položeno cvijeće i proučena Fatiha, na mjestu pogibije u Vratnici, prisutnima se obratio Ferid Provalić, predsjednik Udruženja dobitnika najviših ratnih priznanja (UDNRP) općine Visoko, evocirajući uspomene na ratni period sredinom 1995. godine.

"Ovi momci su dali najviše, što se moglo dat' za svoju državu Bosnu i Hercegovinu. Pripadnici Sedmog korpusa imali su najteži zadatak u borbama za deblokadu Sarajeva, jer je neprijatelj najviše vojnika i artiljerije koncentrisao baš na ovom području."- poručio je okupljenima visočki ratni komandant.

Općinska načelnica Amra Babić, prijatelje iz Gornjeg Vakufa ugostila je uz riječi dobrodošlice i podsjećanje na ratna dešavanja na teritoriji općine Visoko, te poručila:

"Vaše posjete spomen obilježjima svima nama pomažu da gradimo temelje sigurnosti naše zajedničke budućnosti.

Riječi dobrodošlice ratnim drugovima i prijateljima uputio i predsjedavajući Općinskog vijeća Visoko Bajro Fejzić.

"Dolazimo iz male Općine sa velikim brojem šehida koji su živote položili na velikom broju ratišta širom BiH. Nadam se da će se saradnja ove dvije općine još više pojačati u narednom periodu."- rekao je Sedžad Milanović ministar privrede SBK, a zahvalu za lijepu dobrodošlicu u Visokom uputio je i Mirsad Delić, predsjednik Upravnog odbora Porodica šehida i poginulih boraca Gornji Vakuf- Uskoplje uručivši poklone i monografiju Gornji Vakuf- grad heroj.

Gosti su imali priliku posjetiti i Zavičajni muzej Visoko, te Kulturni centar Altindag- Visoko, a druženje je nastavljeno na zajedničkom ručku.


Komentari objavljeni na web stranici GornjiVakuf-x.com ne održavaju stajalište Uredništva web portala. Svaki uvredljivi komentar ce biti trajno izbrisan. Da bi ste mogli komentarisati morate biti prijavljeni sa facebook nalogom.
na vrh