Salih Gafić, najveći vakif u Travničkom muftiluku

Salih Gafić ispred harema čiju ogradu je finansirao (Foto: A.G./Dnevni avaz) Salih Gafić ispred harema čiju ogradu je finansirao (Foto: A.G./Dnevni avaz)

Davanje u ime Boga je posebno za ljude koji iskreno vjeruju da sve što imaju dolazi od Boga, na taj način čisteći svoj imetak. Najveći vakif (davalac u ime Boga) na području Travničkog muftiluka je hadži Salih Gafić iz Gornjeg Vakufa. Iako svjestan da svako davanje ima veću vrijednost ukoliko se o njemu ne govori, hadži Salih je pristao da o svojim dobrima govori za Dnevni avaz, u nadi da će njegov primjer potaći i druge ljude da daju onima kojima je potrebno.

Posljednji od projekata koje je finansirao gornjevakufski vakif je podizanje ograde u lokalnom mezarju. Na naše pitanje koliko je koštao ovaj značajni projekt, kratko odgovara „o finansijskoj vrijednosti ne govorim, da je trebalo i duplo, halalio bih u ime Boga“.

Hadžija Gafić je Božjom voljom stekao zavidnu imovinu na poslovima od Holandije do Švedske, a penzionerske dane provodi u rodnom Gornjem Vakufu, sa svojom suprugom hadži Bademom. Sve što ima je stekao svojim radom i velikom disciplinom.

„Mislim da sam nakon svih godina rada i života obavezan da mladim poručim da se pouzdaju u rad, red, poštenje i znanje. To je put sa kojim se ne može zalutati“, poručio je hadžija Salih Gafić.

Skoro da nema projekta na području Medžlisa koji nije podržao, iznova se vraćajući da udjeljuje u ime Boga. Jedan od značajnijih projekata kog je finansirao je podizanje kamenog zida oko Gafića džamije u gornjevakufskom naselju Gornja Mahala.

Od muftijstva Travnik Salih je krajem mjeseca Ramazana dobio vakufnamu za najvećeg vakifa na ovom području. Na naše pitanje da li je takvo što uopšte potrebno, odgovara: „Samo nagrada od Allaha na budućem svijetu je ono čemu ja i moja hanuma težimo. Hvala Muftiji na vakufnami, iskreno se nadam da će i drugi muslimani kojima je Bog dao iz svog obilja, svoje novce trošiti na pravom putu, pomažući onima koji su u potrebi“.

A.G./Dnevni Avaz


Komentari objavljeni na web stranici GornjiVakuf-x.com ne održavaju stajalište Uredništva web portala. Svaki uvredljivi komentar ce biti trajno izbrisan. Da bi ste mogli komentarisati morate biti prijavljeni sa facebook nalogom.
na vrh