Članak je filtriran: ponedjeljak, 08 Januar 2018 - GornjiVakuf-x.com

MUP istražuje slučaj iz Donjeg Vakufa: Policajac Njegoš Tomić fotografirao se sa četničkim simbolima

Slučaj policijskog službenika Njegoša Tomića iz Donjeg Vakufa zabrinuo je bh. javnost, nakon što su objavljene njegove fotografije s četničkim simbolima i drugim obilježjima ovakvih formacija u BiH.

Tačnije, na društvenim mrežama zabrinuti građani Donjeg Vakufa objavili su fotografije na kojima se ovaj službenik s društvom zabavlja, dok nose četnička obilježja, kape s kokardama i drugim obilježjima četničkog ravnogorskog pokreta.

"Gledam čovjeka koji kao pripadnik MUP-a SBK-a nosi amblem države BiH, prima plaću i lijepo živi od te plaće, dok naši momci koji su krv lili za ovaj grad i državu, a koji su nakon završetka rata izbačeni iz policije, s torbom u ruci putuju za Njemačku ne bi li prehranili djecu. Gospodine Njegoše, treba da vas je stid. Ta kokarda i čobanska kapa jako vam priliči, ali vam ne priliči časni grb koji nosite na desnom ramenu, jer ga poganite svojim fašističkim ponašanjem", kazala je građanka Donjeg Vakufa (ime poznato redakciji, op.a.).

Hasan Hodžić, glasnogovornik Ministarstva za unutrašnje poslove Srednjobosanskog kantona za Radiosarajevo.ba je kazao da je MUP SBK-a upoznat s ovim slučajem.

"Nadležne službe su upoznate s ovim slučajem i poduzimaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi s ovim slučajem", istaknuo je Hodžić.

Nezvanično saznajemo kako su u toku provjere navedenih informacija i okolnosti pod kojima je došlo do ovog slučaja, te da bi istraga trebala biti gotova u roku od 24 sata, nakon čega će biti odlučeno o eventualnoj kazni za ovog službenika MUP-a SBK-a.

Radiosarajevo.ba

Više...

Pronađena droga u Travniku i Novom Travniku

Dana 05.01.2018. godine policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK/KSB, su na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršili pretres stana na adresi Derviš ef. Korkuta, općina Travnik, koje koristi M.H. rođen 1991.godine. Prilikom pretresa pronađena je određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga canabis.

Po kompletiranju predmeta protiv navedenog lica biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Neovlaštena proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga.

Dana 07.01.2018. godine oko 00:25 sati, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK/KSB, su na parking prostoru u ulici Ruđera Boškovića, u Novom Travniku, izvršili kontrolu i pregled lica zatečenih u motornom vozilu marke Alfa Romeo, kojom prilikom je kod S.M. rođen 1993. godine iz Novog Travnika, pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga canabis.

Protiv navedenog lica poduzimaju se zakonom propisane mjere i radnje u saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, saopšteno je iz MUP-a SBK/KSB.

Više...

Udvostručen broj oboljelih od bruceloze u SBK: Posljedice propusta u nadzoru nad životinjama

Na području Srednjobosanskog kantona tokom 2017. godine bilo je 60 osoba oboljelih od bruceloze, što je dvostruko više nego 2016., podaci su Zavoda za javno zdravstvo SBK.

Oboljenje uzrokovano mikroorganizmima koje spada u grupu antropozoonoza, odnosno bolesti životinja koje se prenose na ljude, posljednje dvije godine ponovo je prisutno u srednjoj Bosni.

- Nažalost, postoji čitav niz propusta u nadzoru nad životinjama, a mi liječimo posljedice toga. Nakon nekoliko godina mirnog perioda, mi smo ponovo polovinom 2016. godine bilježili porast broja oboljelih od bruceloze, a 2017. njih više od 60 – kazao nam je doc. dr. Sead Karakaš, direktor Zavoda.

Prema zvaničnim podacima, 2013. godine zabilježeno je 7 oboljelih od ove bolesti, naredne dvije godine po devet slučajeva, da bi 2016. godine bio 31 slučaj na području Srednjobosanskog kantona.

Ovaj trend rasta broja oboljelih prisutan je i u drugim kantonima u Federaciji BiH.

Dnevni avaz

Više...
Priključi se za RSS feed