Smrtonosni hitci ispaljeni sa udaljenosti od oko metar i po!

Svjedočenjem četiri vještaka pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku  nastavljeno je  suđenje Sabahudinu Habibu optuženom za trostruko ubistvo počinjeno 21. marta 2017. godine u Sokolini nadomak Donjeg Vakufa, te Arnelu, Sanelu i Avdi Habibu optuženima za sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti.

Almira Karahasanović, šefica Odjela za biološka vještačenja Federalne uprave policije Bosne i Hercegovine potvrdila je kako su na okidaču automatske puške utvrđeni tragovi prvooptužnog.

-Tragovi na okidaču puške utvrđeno je da se apsolutno podudaraju sa licem Sabahudin Habib. – kazala je Karahasanović uz niz detalja o provedenom biološkom i DNA vjetačenju.

Bekira Ferizovaćia, branitelja prvooptuženog Sabahudina Habiba zanimalo je da li je bilo bioloških tragova na majici Arnela Habiba, na što je vještakinja kazala da nije bilo bioloških tragova.

Ivica Perović, vještak hemijske struke u svom nalazu je konstatovao da su tragovi barutnih čestica izolovani kod Sabahudina Habiba, te kod Sabita i Sanela Habiba.

-Sva lica koja su bila u neposrednoj blizini ili u dodiru sa oružjem mogla su biti kontaminirana barutnim česticama. –pojasnio je vještak Perović.

Pucnji u leđa

Vještak balističar, Bruno Pranjić, vještačio je 11 čahura, te odjeću ubijenih Rahmanovića, Bašića i Draginovića, te utvrdio kako su oštećenja na odjeći na leđnoj strani. Nalazom je utvrđeno da je pucano iz automatske puške „kalašnjikov“ rumunske proizvodnje.

-Jedanaest čahura 7,62 mm potiču od metaka ispaljenih iz predmetne puške. Trag udarne igle na inicijalnoj kapisli potiče od predmetne puške. – potvdio je vještak Pranjić naglašavajući kako je pucano sa udaljenosti od oko metar i po.

Na ponovljeni upit branica Ferizovića oko majice koju je nosio Arnel Habib, vještak je kratko odgovorio kako nije bila predmet vještačenja.

Kontakt ubice i žrtve

Vještak Adnan Bešlagić pojasnio je kako je po naredbi Kantonalnog tužilaštva Travnik dobio tri mobitela na vještačenje, od kojih su dva bili neispravna. Vještačenjm mobitela koji je u vlasništvu prvooptuženog Sabhudina Habiba utvrđeno je kako su postojali kontakti između njega i ubijenog Rahmanovića koji je u imeniku bio memorisan kao „Š. Ferid“. Intenzivna komunikacija i poruke su sačuvane još iz 2013. i 2014. godine. Kobnog 21. marta 2017. godine upućen je poziv od strane Sabahudina Habiba prema Feridu Rahmanoviću, ali nije uspostavljen kontakt.

Travnik-grad.info

Više...

Ukraden VW 'Golf'

Dana 09.01.2018. godine oko 11,45 sati u PS Bugojno zaprimljena je prijava o krađi vozila marke Golf III, registarskih oznaka J17-M-955 u mjestu Vesela, općina Bugojno. Prema prijavi, vozilo je ukradeno tokom noći 08./09.01.2018. godine od strane nepoznatih izvršilaca i odvezeno u nepoznatom pravcu.

Službenici OKP-a PU Bugojno izvršili su uviđaj, policijske patrole pretražuju teren i mjesta pogodna za skrivanje ukradenih vozila, te poduzimaju i druge mjere i radnje u cilju pronalaska navedenog vozila, saopšteno je iz MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Više...

MUP istražuje slučaj iz Donjeg Vakufa: Policajac Njegoš Tomić fotografirao se sa četničkim simbolima

Slučaj policijskog službenika Njegoša Tomića iz Donjeg Vakufa zabrinuo je bh. javnost, nakon što su objavljene njegove fotografije s četničkim simbolima i drugim obilježjima ovakvih formacija u BiH.

Tačnije, na društvenim mrežama zabrinuti građani Donjeg Vakufa objavili su fotografije na kojima se ovaj službenik s društvom zabavlja, dok nose četnička obilježja, kape s kokardama i drugim obilježjima četničkog ravnogorskog pokreta.

"Gledam čovjeka koji kao pripadnik MUP-a SBK-a nosi amblem države BiH, prima plaću i lijepo živi od te plaće, dok naši momci koji su krv lili za ovaj grad i državu, a koji su nakon završetka rata izbačeni iz policije, s torbom u ruci putuju za Njemačku ne bi li prehranili djecu. Gospodine Njegoše, treba da vas je stid. Ta kokarda i čobanska kapa jako vam priliči, ali vam ne priliči časni grb koji nosite na desnom ramenu, jer ga poganite svojim fašističkim ponašanjem", kazala je građanka Donjeg Vakufa (ime poznato redakciji, op.a.).

Hasan Hodžić, glasnogovornik Ministarstva za unutrašnje poslove Srednjobosanskog kantona za Radiosarajevo.ba je kazao da je MUP SBK-a upoznat s ovim slučajem.

"Nadležne službe su upoznate s ovim slučajem i poduzimaju sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u vezi s ovim slučajem", istaknuo je Hodžić.

Nezvanično saznajemo kako su u toku provjere navedenih informacija i okolnosti pod kojima je došlo do ovog slučaja, te da bi istraga trebala biti gotova u roku od 24 sata, nakon čega će biti odlučeno o eventualnoj kazni za ovog službenika MUP-a SBK-a.

Radiosarajevo.ba

Više...

Pronađena droga u Travniku i Novom Travniku

Dana 05.01.2018. godine policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK/KSB, su na osnovu naredbe Općinskog suda Travnik izvršili pretres stana na adresi Derviš ef. Korkuta, općina Travnik, koje koristi M.H. rođen 1991.godine. Prilikom pretresa pronađena je određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga canabis.

Po kompletiranju predmeta protiv navedenog lica biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu Neovlaštena proizvodnje i stavljanje u promet opojnih droga.

Dana 07.01.2018. godine oko 00:25 sati, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK/KSB, su na parking prostoru u ulici Ruđera Boškovića, u Novom Travniku, izvršili kontrolu i pregled lica zatečenih u motornom vozilu marke Alfa Romeo, kojom prilikom je kod S.M. rođen 1993. godine iz Novog Travnika, pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga canabis.

Protiv navedenog lica poduzimaju se zakonom propisane mjere i radnje u saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, saopšteno je iz MUP-a SBK/KSB.

Više...
Priključi se za RSS feed