Članak je filtriran: srijeda, 17 Januar 2018 - GornjiVakuf-x.com

Zbog manjka snijega upitna sezona skijanja na Raduši

Prilično topla zima i česta južina stvorili su puno problema pojedinim skijalištima u SBK, od kojih neka ove godine još nisu ni upalila ski-liftove. 

Naime, dok skijališta koja se nalaze na planinama Vlašić i Vranica rade prilično dobro, zahvaljujući dovoljnoj količini snijega i topovima za proizvodnju umjetnog snijega, zapadna strana Kantona ove godine, kako sada stvari stoje, teško da će ostvariti ikakav značajniji promet.

Upitna sezona

Pogotovo se to odnosi na vrhunsko skijalište „Raduša“ u Gornjem Vakufu-Uskoplju i „Ranča“ u Jajcu, a dijelom i na bugojansko skijalište „Rostovo“, koje je, istini za volju, pustilo ski-liftove u pogon kratak period za Novu godinu.

Sa skijališta „Ranča“ kažu da im je sada upitna cijela sezona, s obzirom na to da je već kraj januara.

- Sve smo pripremili odavno, čekamo snijeg koji nikako da se zadrži. Malo napada, pa ga južina odnese odmah drugi dan. Trenutno je malo zabijeljelo, ali opet je toplo pa ni to neće ostati - kazao je Miro Dramac, voditelj skijališta „Ranča“.

Naglašava da je sada za njih upitna i cijela zimska sezona.

- Ove godine još nismo ni palili ski-liftove, a s obzirom na to da je druga polovica januara, nisam siguran da će išta biti od ove sezone - dodao je Dramac.

Ostaje nada

Ipak, kažu vlasnici, protiv prirode se ne može, a ostaje im nada da će nakon posljednje južine temperature opasti, a snijeg se zadržati barem određeno vrijeme, što bi im pomoglo pokriti gubitke koje će im ova sezona donijeti.

Potrebna ulaganja

Da će vlasnici ovih skijališta ove godine pretrpjeti gubitke, jasno je svima. S obzirom na prošlogodišnju rekordnu godinu, rast malih skijališta svakako će biti znatno usporen uzmu li se u obzir potrebna ulaganja.

Dnevni avaz

Više...

Srednjobosanski kanton: Svake godine sve manje osnovaca i srednjoškolaca

Brojno stanje učenika u osnovnim i srednjim školama na području općine Vitez u stalnom je padu, pa je u 2017. zabilježeno, upozorila je Marija Grabovac, pomoćnica načelnika za društvene djelatnosti općine Vitez, čak 97 osnovaca i 70 srednjoškolaca manje u odnosu na godinu prije. 

Upaljeni alarmi

- Najviše nas boli kad vidimo brojno stanje djece. Svi znamo da je najveći razlog napuštanje općine velikog broja obitelji, ali i iz godine u godinu manji broj rođenih. To nije samo naš nego problem cijele države, pa i regiona, i svi bismo trebali zajedno raditi na tome da se broj učenika ne bi dodatno smanjivao, odnosno da bi barem stagnirao - kazala je Grabovac.

U dvije godine viteške škole zabilježile su 216 učenika manje, što je dovoljan razlog da se popale svi alarmi.

Tendencija pada broja upisanih učenika u osnovnim školama se nastavlja i u 2017./2018. godini. Ukupan broj upisanih osnovaca u ovo školskoj godini je 2.319, što je manje za 97 u odnosu na prethodnu godinu

Slično je i kad su u pitanju srednje škole, pa u ovoj školskoj godini 699 učenika pohađa srednje obrazovanje, ili 168 manje, što bi, gledajući po odjeljenjima, iznosilo 8,4 odjeljenja manje u odnosu na školsku 2014./2015. godinu.

Brojni problemi

Osim manjeg broja učenika, kao problem se navodi i starost školskih objekata, a usljed nedostatka finansijskih sredstava od nadležnih ministarstava, škole su primorane obraćati se zamolbama za pomoć na razne adrese da bi donekle uspjele realizirati svoje projekte i riješiti određene probleme.

Stipendiranje kadra

Također, u nekoliko škola imaju problem s deficitarnim kadrom, profesorima matematike i fizike. To uskoro ne bi trebalo predstavljati problem, s obzirom na to da se prethodnih godina vodilo računa kroz stipendiranje, tako da bi studenti koji su trenutno na završnim godinama ovih fakulteta uskoro trebali preuzeti upražnjena mjesta.

Dnevni avaz

Više...

Otvara se 50 radnih mjesta u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Kompanija „Steelmin” u martu pokreće proizvodnju u pogonima nekadašnje „Elektrobosne“ u Jajcu, što je pozitivna vijest dana u utorak. Kada u pogon budu stavljeni svi kapaciteti, posao će dobiti više od 300 radnika, što će biti veliki stimulans za jajačku i bh. privredu.

Novih 300 radnih mjesta i s primanjima radnika višim od prosječne plaće u BiH, preporodit će jajačku općinu.

Isti investitor je u Gornji Vakuf već prebacio opremu za pripremu kvarca za proizvodnju, uključujući drobilice, sita i bubnjeve za pranje kvarca.

Samo se čeka početak proizvodnje u Jajcu pa će i u Gornjem Vakufu radna mjesta dobiti najmanje 50 radnika, koji će pripremati sirovine za proizvodnju u Jajcu.

Biznisinfo.ba

Više...

Glasajte za svoga favorita na Festivalu 'Djeca znaju pjevati'

U okviru Festivala „Djeca znaju pjevati“ u petak je održana je prva takmičarska noć zabavne muzike. Organizatori su omogućili publici da svojim glasovima (facebook likovima) omogući nekim od takmičara prolazak u drugi krug.

Dragi naši fanovi, i vi možete utjecati na ishod prve takmičarske večeri, lajkovima fotografija naših takmičara/natjecatelja. Broj takmičara/natjecatelja je za koje možete glasati je neograničen. Glas(ov)anje traje do petka, 19.01. do 10:00h, kada će glas(ov)anje biti zatvoreno. Naglašavamo da će spisak/popis osoba koji su glas(ov)ali za takmičare/natjecatelje biti kontrolisan/kontroliran, te neće biti uvaženi sumnjivi lajkovi, radi možebitnog korištenja aplikacije Auto Liker. U slučaju da na fotografiji nekog učesnika bude primijećen takav slučaj, odluku o budućnosti tog takmičara/natjecatelja donosi Organizacioni odbor. Takmičari/natjecatelji su dužni da prijave na našu službenu facebook stranicu ako uoče bilo kakve nepravilnosti u glas(ov)anju . Za konačnu rang-listu bit će vrednovani samo lajkovi na fotografijama koje objavljujemo u nastavku. Spisak/popis takmičara/natjecatelja koji prolaze u 2. takmičarsku/natjecateljsku večer bit će poznat u toku/tijeku dana nakon zatvaranja glas(ov)anja, uzimajući u obzir, osim vaših glasova, bodove dobijene od žirija i publike u toku večeri održavanja 1. takmičarske/natjecateljske večeri u ovoj kategoriji. Za kraj ističemo da su izrazi radi preglednosti dati u jednom gramatičkom rodu, a koji se bez diskriminacije odnose podjednako na muški, kao i na ženski spol.

ZA SVOGA FAVORITA MOŽETE GLASATAI NA FACEBOOK STRANICI DJECA ZNAJU PJEVATI!

Više...
Priključi se za RSS feed