Članak je filtriran: ponedjeljak, 15 Januar 2018 - GornjiVakuf-x.com

Smrtonosni hitci ispaljeni sa udaljenosti od oko metar i po!

Svjedočenjem četiri vještaka pred Kantonalnim sudom u Novom Travniku  nastavljeno je  suđenje Sabahudinu Habibu optuženom za trostruko ubistvo počinjeno 21. marta 2017. godine u Sokolini nadomak Donjeg Vakufa, te Arnelu, Sanelu i Avdi Habibu optuženima za sprečavanje službene osobe u obavljanju službene dužnosti.

Almira Karahasanović, šefica Odjela za biološka vještačenja Federalne uprave policije Bosne i Hercegovine potvrdila je kako su na okidaču automatske puške utvrđeni tragovi prvooptužnog.

-Tragovi na okidaču puške utvrđeno je da se apsolutno podudaraju sa licem Sabahudin Habib. – kazala je Karahasanović uz niz detalja o provedenom biološkom i DNA vjetačenju.

Bekira Ferizovaćia, branitelja prvooptuženog Sabahudina Habiba zanimalo je da li je bilo bioloških tragova na majici Arnela Habiba, na što je vještakinja kazala da nije bilo bioloških tragova.

Ivica Perović, vještak hemijske struke u svom nalazu je konstatovao da su tragovi barutnih čestica izolovani kod Sabahudina Habiba, te kod Sabita i Sanela Habiba.

-Sva lica koja su bila u neposrednoj blizini ili u dodiru sa oružjem mogla su biti kontaminirana barutnim česticama. –pojasnio je vještak Perović.

Pucnji u leđa

Vještak balističar, Bruno Pranjić, vještačio je 11 čahura, te odjeću ubijenih Rahmanovića, Bašića i Draginovića, te utvrdio kako su oštećenja na odjeći na leđnoj strani. Nalazom je utvrđeno da je pucano iz automatske puške „kalašnjikov“ rumunske proizvodnje.

-Jedanaest čahura 7,62 mm potiču od metaka ispaljenih iz predmetne puške. Trag udarne igle na inicijalnoj kapisli potiče od predmetne puške. – potvdio je vještak Pranjić naglašavajući kako je pucano sa udaljenosti od oko metar i po.

Na ponovljeni upit branica Ferizovića oko majice koju je nosio Arnel Habib, vještak je kratko odgovorio kako nije bila predmet vještačenja.

Kontakt ubice i žrtve

Vještak Adnan Bešlagić pojasnio je kako je po naredbi Kantonalnog tužilaštva Travnik dobio tri mobitela na vještačenje, od kojih su dva bili neispravna. Vještačenjm mobitela koji je u vlasništvu prvooptuženog Sabhudina Habiba utvrđeno je kako su postojali kontakti između njega i ubijenog Rahmanovića koji je u imeniku bio memorisan kao „Š. Ferid“. Intenzivna komunikacija i poruke su sačuvane još iz 2013. i 2014. godine. Kobnog 21. marta 2017. godine upućen je poziv od strane Sabahudina Habiba prema Feridu Rahmanoviću, ali nije uspostavljen kontakt.

Travnik-grad.info

Više...

NAJAVA: Redovna izvještajno - izborna skupština ŽRK Sloga 2013

Pozivamo Vas da prisustvujete redovnoj skupštini ŽRK  „Sloga2013“ Gornji Vakuf-Uskoplje dana 17.01.2018. godine (SRIJEDA) sa početkom u 20:00 sati u prostorijama Osnovne škole "Gornji Vakuf".

Svi članovi skupštine su dobili poziv za istu, a svi zainteresovani građani su dobrodošli.

  • Objavljeno u Sport
Više...

NAJAVA: U nedjelju pohod sjećanja na heroje Releja, Krča i Seoca

Udruženje boraca „Branioci grada“ vas poziva da zajedno obilježimo herojsku odbranu Gornjeg Vakufa, u nedjelju 21.01.2018. godine PAMTIMO DA SE NE ZABORAVI.

Za 11:00 h je najavljeno okupljanje na Centralnom šehidskom mezarju u Gornjem Vakufu, a u 11:30 h planiran je polazak prema Releju, Krču i Seocima.

Za sve učesnike pohoda obezbjeđeni su grah i čaj, uz napomenu da učesnici sami trebaju ponijeti pribor za konzumaciju istih.

Više...

NAJAVA: Nacrt izbornog programa - Plan 10 SDP-a u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Socijaldemokratska partija Bosne i Hercegovine, dana 22.01.2018. (ponedjeljak) sa početkom u 18h u JU Dom kulture G.Vakuf-Uskoplje, predstavlja građankama i građanima Nacrt izbornog programa - Plan 10.

Gosti:
Predsjednik SDP BiH Nermin Nikšić
Podpredsjednik SDP BiH Zukan Helez
Predsjednik KO SDP SBK/KSB BiH Nijaz Helez

Ovom prilikom pozivamo sugrađane naše općine da u što većem broju dodju i svojim prijedlozima i sugestijama daju svoj doprinos u kreiranju što boljeg izbornog programa koji će biti vodilja SDP-a u izbornoj godini kao i našim izabranim predstavnicima u budućim organima vlasti naše jedine Domovine!

Dobro došli dragi sugrađani!

Više...
Priključi se za RSS feed