Članak je filtriran: petak, 12 Januar 2018 - GornjiVakuf-x.com

Građani Gornjeg Vakufa-Uskoplja donirali 314 doza krvi u 2017. godini

U toku 2017 godine Crveni križ Gornji Vakuf-Uskoplje je imao 73 zahtjeva od strane građana za ovu dragocjenu tečnost gdje su  građani donirali 314 doza krvi u tri bolnice u našem kantonu, a to su: bolnica Travnik, bolnica Nova Bila i bolnica Bugojno.

Crveni križ Gornji Vakuf-Uskoplje je zahvalan svim dobrovoljnim davaocima krvi i moli sve one koji žele da se uključe u ovaj humani program da se javi u Crveni križ kako bi postao dobrovoljni davaoc krvi.

Ako spasimo nekome život, donosimo radost i sebi i drugima,  ZATO POSTANI DIO NAS.

Više...

Poetsko veče u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Sinoć je u Centru za obrazovanje, kulturu i sport Gornji Vakuf-Uskoplje održano poetsko veče „Tri grada, tri pjesnika“.

Autori poezije su: Ensar Bukarić(Gornji Vakuf), Nijaz Rujanac(Donji Vakuf) i Vernesa Manov(Bugojno), a moderatorica je bila Nermina Gudić.

Poetske performanse su izvele članice Teatra Fedra Bugojno: Melisa Mekić, Milada Avdagić, Iman Alibegović i Sara Silajdžija, dok je stihove govorio Haris Bukarić.

Više...

Štrajk prosvjetara u SBK nezakonit, sve manje učenika u školskim klupama

Općinski sud u Travniku donio je presudu kojom je štrajk prosvjetara najavljen u drugoj polovini decembra prošle godine nezakonit.

Koordinacija sindikata obrazovanja u SBK pokrenula je proceduru za stupanje u generalni štrajk zbog nepotpisanog kolektivnog ugovora.

Važne odluke

Odluku prvostepenog suda potvrdila nam je i ministrica obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK Katica Čerkez (HDZ BiH).

- Na Sudu je zaključeno da je Ministarstvo u pravu, da se pregovori nisu doveli do kraja. Mi moramo nastaviti s pregovorima. U razgovorima sa sindikatima sam kazala da se izjasne šta im je prihvatljivo, a šta nije prihvatljivo, jer pred nama su mnogo važnije odluke, kao što su nova pedagoška mjerila koja diktiraju broj učenika i novi nastavni planovi programi - kazala nam je Čerkez.

Goran Puletić, predsjednik Sindikata uposlenih u osnovnim školama SBK, potvrdio je da su sindikati dobili presudu prvostepenog suda i najavljuje žalbu.

- Mi ćemo se žaliti Kantonalnom sudu u Novom Travniku. Tražit ćemo ponovno mirovno vijeće i pokrenuti iznova proceduru za stupanje u generalni štrajk - rekao nam je Puletić.

Verzija kolektivnog ugovora dogovorena između Koordinacije sindikata i Ministarstva nije bila prihvatljiva za Vladu SBK. S druge strane, Sindikati nisu prihvatili prijedlog Vlade.

Neuspjeli pokušaji

Nakon višemjesečnih neuspjelih pokušaja dogovora u decembru prošle godine najavljen je generalni štrajk koji je zabranjen privremenom mjerom Općinskog suda u Travniku.

Nakon održane glavne rasprave, Sud je donio presudu u korist Vlade SBK i resornog ministarstva.

Višak prosvjetara, manjak učenika

Ove školske godine javio se problem viška prosvjetnih radnika u srednjem obrazovanju zbog uvođenja devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja prije nekoliko godina. Međutim, ovaj problem bit će daleko izraženiji naredne jeseni.

Kada se ovome dodaju i učenici koji su iz drugih razloga prekinuli školovanje u Srednjobosanskom kantonu, razmjere problema su daleko veće.

- Prilikom formiranja odjeljenja vidjeli smo da nam je 600 učenika manje upisano u odnosu na prethodnu godinu. Koliko je još učenika otišlo tokom prvog polugodišta, informacije tek prikupljamo. Ne znamo koliko je djece odselilo, ali broj djece upisane u škole je u stalnom padu - ističe Čerkez.

Dnevni avaz

Više...

Gornji Vakuf-Uskoplje: Jednokratna novčana pomoć za nezaposlene porodilje u iznosu od 300 KM

I ove godine Općina Gornji Vakuf-Uskoplje dodjeljuje jednokratnu novčanu pomoć za nezaposlene porodilje. Naime, nezaposlene porodilje/majke novorođene djece, za djecu koja su rođena u 2018. godini, mogu podnijeti Zahtjev za jednokratnu pomoć predviđenu u Budžetu Općine Gornji Vakuf-Uskoplje za 2018. godinu, i tako ostvariti jednokratnu pomoć u iznosu od 300,00 KM.

Uz zahtjev potrebno je priložiti Izvod iz matične knjige rođenih za dijete, Uvjerenje poreske uprave da ne ostvaruje prihode na osnovu radnog odnosa za majku/porodilju ili potvrda sa Zavoda za zapošljavanje o nezaposlenosti, Žiro račun banke podnositelja Zahtjeva ili druge osobe po odobrenju podnositelja Zahtjeva.

Zahtjev se može podnijeti na protokol Općine Gornji Vakuf-Uskoplje, svakim radnim danom naslovljen na Načelnika Općine Gornji Vakuf-Uskoplje.

U 2017. godini uplaćena je jednokratna novčana pomoć za 104 nezaposlene porodilje u iznosu od po 200 KM. Ove godine taj iznos je povećan za 50 posto pa će nezaposlenim porodiljama biti isplaćivan iznos od po 300 KM jednokratno.

Više...

Održana 75. sjednica Vlade SBK

Na jučer održanoj sjednici u Travniku Vlada SBK je usvojila zapisnik sa 75. redovne i 29. vanredne sjednice.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šuma, Vlada SBK je donijela slijedeće odluke:

- Odluka o davanju saglasnosti za pokretanje postupka za dodjelu koncesije za korištenje vodnih snaga rijeke Bile za izgradnju male hidroelektrane „Dolac 2“ na području općine Travnik,

- Odluka o davanju saglasnosti za pokretanje postupka za dodjelu koncesije za uzgoj, proizvodnju i prodaju na tržištu kalifornijske i potočne pastrmke na ribogojilištu „Bistrica“ na lokalitetu Pavlovica MZ Bistrica, općina Gornji Vakuf/ Uskoplje,

- Odluka o davanju saglasnosti za pokretanje postupka za dodjelu koncesije za korištene sanitarne i tehnološke vode te za istražne radove, eksploataciju, preradu, flaširanje te prodaju na tržištu prirodne vode iz zatvorenog izvorišta (bunara) na lokaciji PC 96 u blizini Auto Kuće „OVNAK“ na području općine Vitez.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je predložilo, a Vlada SBK dala saglasnost na dopunu Liste relacija za prijevoz učenika osnovnih škola za O.Š. Bila i Jardol.

Usvojeni su i slijedeći izvještaji:

- Izvještaj o dodjeljenim jednokratnim novčanim pomoćima za socijalnu zaštitu pojedincima i udrugama u 2017,

- Izvještaji o radu inspekcija za prvu sjednicu Vlade SBK u mjesecu januaru 2018. godinu,

- Izvještaj o realizaciji zaključaka Vlade SBK za januar 2018. godine.

Vlada SBK je na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta dala slijedeće saglasnosti:

- Saglasnost osnovnim i srednjim školama za raspisivanje natječaja za potpunu upražnjenih radnih mjesta u osnovnim i srednjim školama,

- Saglasnost za pokretanje postupka javne nabavke S.Š. „Uskoplje“ Gornji Vakuf-Uskoplje za popravku peći na čvrsto gorivo za centralno grijanje koju koriste zajedno S.Š. „Uskoplje“ i MSŠ „Gornji Vakuf“, procjenjena vrijednost nabavke 5.800,00 KM.

Više...
Priključi se za RSS feed