9.6 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 28. Marta 2024.

4. Internacionalni Festival Ilahija i Kasida u Gornjem Vakufu

Na e-mail adresu uredništva web portala gornjivakuf-x.com stigao je e-mail od BZK ‘Preporod’ Gornji Vakuf kojeg prenosimo u cijelosti:

Gornjem Vakufu-Uskoplju u petak, 10.06.2011.godine, počinje 4. Internacionalni Festival Ilahija i Kasida koji tradicionalno organizuje Bošnjačka zajednica kulture “Preporod” Gornji Vakuf.

Svečano otvaranje festivala planirano je za petak, 10.06.2011.godine, kada će biti promocija prvog albuma Hora BZK Preporod G. Vakuf pod nazivom Tevba, producenta prof. Edina Fazlića, a gostima će se predstaviti i sekcije koje djeluju pod okriljem BZK “Preporod” Gornji Vakuf.

Druga noć festivala subota, 11.06.2011.godine revijalnog je karaktera, a gornjevakufskoj publici predstaviti će se Hor “Ak-saray” Kakanj, Bošnjački hor “Azizija” Orašje, Hor “Bilal” Janja, Hor “Kewser” Sarajevo, Hor Hor “BZK Preporod ” G. Vakuf, Vokalno Instrumentalni sastav osnovne škole Đulistan Ilijaš pod dirigentskom palicom Edina Fazlića i solisti Selma Huseinbegović i Etinšta.

Zadnja noć festivala nedjelja, 12.06.2011.godine, takmičarskog je karaktera, a za novčane nagrade, najboljeg solistu, najmlađeg učesnika “borit” će se sedam neafirmisanih bosanskohercegovačkih horova, a to su: Hor “Hilal” Sarajevo, Udruženje Hor ilahija i kasida “Gazije” Kiseljak, Hor “Ihlas” Brčko, Vokalno instrumentaslni sastav “Iladž” Sarajevo, Ansambl “Ornament” Mostar-Potoci, Hor “An-Nahl” Dobošnica Brčko, Hor “Selimija” Doboj.

U pauzi predviđenoj za proglašenje najbolja tri hora, prisutnima će se takođe predstaviti solista haf Aziz ef. Alili u pratnji Hora “El-Fatih” Sarajevo.

Tročlani žiri će biti u sastavu: predsjednik Edin Fazlić – kompozitor muzički producent i vođa hora Fatih koji ove godine puni 20 godina postojanja i djelovanja. Uposlen na Perzijsko-bosanskom koledžu na mjestu profesora i uposlen u osnovnoj školi Đulistan na mjestu nastavnika muzičke glazbene kulture. Kao horovođa sarađuje s mnogo horova pa i s našim Horom BZK Preporod G. Vakuf. član- Haf Aziz ef. Alili – hafiz Kur’ ana i profesor u Zagrebačkoj gimnaziji, glavni Imam Zagrebačke džamije, vokalni solista ilahija i kasida koji je snimio na desetine ilahija i kasida.   Musa Derviš – dugogodišnji nastavnik muzičke kulture u osnovnoj školi Gornji Vakuf, vođa muzičke sekcije pri istoj školi, vođa hora BZK “Preporod” G. Vakuf.

Cjelokupan program Festivala Ilahija i Kasida će se održati u sal JU Centra za obrazovanje i kulturu Gornji Vakuf-Uskoplje. Program za prvu noć počinje u 20,00 sati, a druge dvije noći u 19,00 sati.

Ulaznice za revijalnu i takmičarsku noć koštaju po 3,00 KM a iste će biti u prodaji od srijede, 08.06.2011.godine. Možete ih nabaviti u prostorijama Preporoda (zgrada Centra za obrazovanje i kulturu, prizemlje) svakim radnim danom od 12,00 – 14,00 sati. Svi zainteresirani iz drugih gradova koji žele izvršiti rezervacju ulaznica mogu to učiniti do 08.06.20111.godine na email preporod.gv@gmail.com.

Tokom trajanja festivala bit će upriličena prodaja CD-a Hora BZK Preporod G. Vakuf pod nazivom Tevba po promotivnoj cijeni 3,00 KM.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti