Članak je filtriran: četvrtak, 12 April 2018 - GornjiVakuf-x.com

Ivica Bilić dobitnik Godišnjeg priznanja Crvenog Križa FBIH

Dana, 10.04.2018.godine u hotelu Hollywood na Ilidži održana je svečana sjednica 6. saziva Skupštine Crvenog križa FBIH.

Na sjednici se zaslužnim članovima dodijelilo priznanja i to "Humani čin" i "Godišnje priznanje". Ova priznanja dodjeljuju se volonterima za veliki doprinos u humanom radu Crvenog križa.

Jedan od ovogodišnjih dobitnika Godišnje priznanje je i Ivica Bilić. Ivica Bilić je Predsjednik Crvenog križa Gornji Vakuf-Uskoplje.

Priznanje je dobio za svoje nesebično zalaganje u radu Crvenog križa u Gornjem Vakufu-Uskoplju, ali i na nivou SBK.

Više...

Dodjelom kredita preduzeću TOM d.d. Vlada FBIH potiče razvoj privrede u Skopaljskoj dolini

Vlada Federacije BiH je na današnjoj sjednici u Mostaru, na prijedlog ministarstva financija, između ostalih usvojila i Odluku o odobravanju korištenja slobodnih novčanih sredstava iz japanskih grantova (projekt "2KR i " I „NON PROJECT GRANT —AID") -protu vrijednosnog fonda.

Odlukom donesenom na prijedlog Komisija za replasman sredstava kredit u iznosu od četiri milijuna KM dodijeljen je privrednom društvu TOM d.d. Gornji Vakuf — Uskoplje. Odobrenim kreditnim sredstvima,   spomenuto preduzeće, jedno od najvećih i za privredu Skopaljske doline najznačajnijih preduzeća, proširit će postojeći posao obrade metala te proizvodnje i montaže nosivih i tehnoloških čeličnih konstrukcija kao i tehnološke opreme.

Na taj način preduzeće koje je jedan od nositelja privrednog razvitka ovog kraja, dobilo je priliku ne samo zadržati postojeća već i otvoriti nova radna mjesta. Ogroman je to poticaj ostanku ljudi u Gornjem Vakufu-Uskoplju ali i okolnim općinama koji je realiziran zahvaljujući zajedničkom angažiranju predstavnika lokalnih i federalnih tijela vlasti.

Artinfo.ba

Više...

SBK se zadužuje za 18 miliona KM

Nakon što je Vlada SBK na posljednjoj sjednici donijela odluku o kreditnom zaduženju od 18 miliona KM za izgradnju i rekonstrukciju regionalnih puteva, na narednoj sjednici bi i zastupnici u Skupštini SBK trebali dati saglasnost na ovu odluku.

Finansijsko stanje

Planiranih 18 miliona KM od kreditnog zaduženja, od kojih se Kanton zadužuje za 12 miliona KM, a Kantonalna direkcija za ceste 6 miliona KM, bilo bi investirano u osam projekata. Članovi Vlade SBK ocijenili su ovo „decenijskim projektom“. Odluku je prezentirao Sulejman Bečirević, direktor Kantonalne direkcije za puteve SBK.

- S obzirom na to da je finansijsko stanje Kantona u prošloj i ovoj godini stabilnije, stekli su se uvjeti za kreditno zaduženje i Kantona i Direkcije u ukupnom iznosu od 18 miliona. Kroz kreditno zaduženje u kratkom roku bit će rekonstruirane ili izgrađene dionice koje bi inače mogle biti realizirane tek u roku od 10 godina. U ovom slučaju to će biti završeno za godinu i po, dvije – kazao je Bečirević.

Planirana sredstva

Kreditom će biti finansirana izgradnja i rekonstrukcija osam putnih pravaca, od čega će najviše, odnosno šest miliona maraka, biti izdvojeno za 12 kilometara dionice regionalnog puta R 349 Novi Travnik - Gornji Vakuf/Uskoplje. Za izgradnju sedam kilometara dionice regionalnog puta R 413 A Dolac - Han Bila - Ovnak planirano je pet miliona maraka, a za rekonstrukciju puta R443 Kiseljak – Kreševo – Tarčin planirano je 2,5 miliona KM.

Oštećene ceste 

- Regionalne ceste su na području SBK posljednji put proglašene 1991. godine i mi smo naslijedili 294 kilometara regionalnih cesta, od kojih je većina bila oštećena ili neizgrađena. U proteklih 20 godina mi smo rekonstruirali, sanirali ili izgradili 96 kilometara cesta, što je koštalo ukupno 52 miliona KM – kaže direktor Bečirević.

Dnevni avaz

Više...
Priključi se za RSS feed