Članak je filtriran: utorak, 10 April 2018 - GornjiVakuf-x.com

U nedjelju veliki derbi ŽRK Sloga – ŽRK Iskra

U nedjelju, 15.04.2018. godine, u sportskoj dvorani u Gornjem Vakufu-Uskoplju snage će odmjeriti domaća ŽRK Sloga i gostujuća ŽRK Iskra iz Bugojna.

Zahuktala Sloga u ovaj susret ulazi nakon serije odličnih rezultata i tri pobjede u posljednja četiri susreta, te traži osvetu za poraz od Iskre u prvom dijelu sezone, kada su Bugojanke rutinski pobijedile.

Sigurno je da izabranice Muamera Zukića u ovom susretu mogu ostvariti pozitivan rezultat, ali za dolazak do tog cilja neophodna je podrška vjerne gornjevakufske publike.

Susret je na rasporedu u 19:00.

  • Objavljeno u Sport
Više...

FOTO: Počeli radovi na uređenju prostorija Crvenog križa

Počeli su radovi na uređenju prostorija Crvenog križa Gornji Vakuf-Uskoplje. Nove prostorije smještene su u sportskoj dvorani u Gornjem vakufu-Uskoplju.

Nakon što je općina Gornji Vakuf-Uskoplje ciljano ovaj prostor izdvojila za Crveni križ, za slučaj najgoreg scenarija, ako bi se dvorana koristila kao kolektivni smještaj zbog prirodne katastrofe, pristupilo se zaokruživanju finansijske konstrukcije. U tu svrhu, Vlada SBK je izdvojila 15.000 KM, a ukupna vrijednost projekta je oko 25.000 KM.

Projektom je zamišljeno da bude uređena kancelarija Crvenog križa, te pomoćni objekt za održavanje edukacije iz Prve pomoći, kao i magacin sa garažom. Izvođač radova je Obrt „Šehić“, a planiran završetak je jun 2018. godine.

Više...

NAJAVA: Dani organske proizvodnje

ORGANSKO FBIH u saradnji sa zemljoradničkom zadrugom “AT” p.o. Donji Vakuf i Udruženjem građana “Zdrava malina” Gornji Vakuf – Uskoplje u narednom periodu organizuje manifestaciju “Dani organske proizvodnje 2018.” SBK/KSB.

Održavanje manifestacije će biti upriličeno u narednim mjestima:

1. Donji Vakuf, 17.04.2018., plato ispred hotela Vrbas – izložba organskih proizvoda;
2. Gornji Vakuf – Uskoplje, 18.04.2018., ispred zgrade Javnog komunalnog preduzeća – izložba organskih proizvoda;
3. Bugojno, 20.04.2018., ulica Zlatnih ljiljana – izložba organskih proizvoda.

Predavanja će se održati na sljedećim lokacijama:

1. Donji Vakuf, 17.04.2018., velika sala općine Donji Vakuf, od 10-12 sati;
2. Gornji Vakuf – Uskoplje, 18.04.2018., sala Centra za obrazovanje, kulturu i sport, od 10-12 sati;
3. Bugojno, 19.04.2018., Kristalna sala općine Bugojno, od 11-13 sati.

Više...

Službena odluka Rukometnog saveza u slučaju MRK Sloga, RK Iskra i ostali

Od kako su na prva dva mjesta u Prvoj ligi za rukometaše – grupa Jug MRK Sloga Gornji Vakuf-Uskoplje i RK Iskra, vodi se polemika koja tabela je tačna i koja je od ove dvije ekipe trenutno prvoplasirana.

Cijelo vrijeme su sporni bodovi osvojeni protiv ekipe Izviđač. Danas je iz Rukometnog saveza stigla i služebena obavijest. Bodovi osvojeni protiv Izviđača se brišu na kraju prvenstva i formira se tabela bez tih rezultata. To znači da je MRK Sloga trenutno prvoplasirana ekipa i samo treba nastaviti pobjeđivati da bi osigurala ulazak u Premijer ligu.

  • Objavljeno u Sport
Više...

Gornji Vakuf-Uskoplje: Premijerno prikazan film "Putevi duhana"

U prepunoj kino dvorani Centra za kulturu,  Gornji Vakuf-Uskoplje, održana je primjera dokumentarnog filma “Putevi duhana” čiju režiju potpisuje poznati hrvatski snimatelj Mirko Pivčević iz Splita, scenarij nagrađivani književnik Josip Mlakić.

Film koji je ispraćen dugim pljeskom nazočne publike bavi se osobama koje su svoju i egzistenciju svojih porodica održavali švercom duhana od Hercegovine, pa sve do Srednje Bosne.

Preživjeli svjedoci slikovito evociraju sjećanja na kakve načine i preko kojih barijera su prije 50 i nešto godina zarađivali novac švercajući duhan pod okriljem noći, kiše, snijega i oluja izbjegavajući respresivni policijski aparat iz razdoblja bivše Jugoslavije.

Koliko je taj švercerski put bio opasan, pokazuju i svjedočenja o policijskim ubistvima na tom švercerskom putu pojedinih članova njihovih porodica za koje nikada nije niko odgovarao. Izjave svjedoka u ovom kratkometražnom dokumentarcu ilustriraju igrane scene “švercera” koji su prije par mjeseci snimane na pitoresknim i snijegom zavijenim predjelima planina Raduša, Vrana, Čvrsnice, Makljena.

Film je potpomognut sredstvima Fondacije za kinematografiju i Hrvatskog audiovizualnog centra, a produkciju potpisuju producent Ivica Perić-Maradona iz produkcije Scena, Mario Vukadin iz produkcije Olimp. Dokumenatarni film “Putevi duhana” odrađen je uz saradnju s širokobriješkom produkcijskom kućom “Kadar”.

Hercegovačka premijera održat će se na ovogodišnjem Mediteran Film Festivalu, priopćeno je na stranicama MFF-a.

Dnevnik.ba

Više...
Priključi se za RSS feed