10.7 C
Gornji Vakuf
Četvrtak, 28. Marta 2024.

365 Dana uspjeha

„Niko nije rođen naučen da mrzi nekoga zbog boje kože, ili porekla, ili religije. Ljudi uče da mrze, a ako mogu da nauče da mrze, onda mogu da nauče da vole, jer čovekovom srcu ljubav je prirodnija od mržnje.“ Nelson Mandela

Grupa mladih iz Omladinskog centra je na kraju još jedne uspješne godine širenja ideja mira kroz omladinski aktivizam i volonterizam u Gornjem Vakufu-Uskoplju.

„Ono smo što radimo“ rekao je Aristotel, a ono što su aktivisti i volonteri Omladinskog centra uradili u 2013. je bogat sadržaj.

Zimske radionice

Zimski raspust proveli smo radno i veselo. Volonteri_ke su u sklopu UNICEF-ovog projekta za djecu pripremili_e tematske radionice edukativno-zabavnog karaktera.

One billion rising

14.02.2013. bili smo dio globalne akcije „One billion rising“- Jedna milijarda ustaje, inicijative pokrenute od strane globalnog aktivističkog pokreta V day ili V dan, pokreta protiv nasilja nad ženama, djevojkama i djevojčicama.

Jedna od 3 žene na planeti bivaju silovane ili pretučene. Zbog toga je milijarda ustala, aktivisti_ce i zainteresovani_e građani_ke su plesali_e univerzalnu koreografiju simboličnog naziva „Break the chain“- Razbij lanac.

Dan zaljubljenih

Teen group tradicionalno izmamljiva osmijehe građanima_kama na Dan zaljubljenih-Valentinovo, porukama ljubavne tematike koje sami napravimo.

AKTIVIZAM- od ideje do akcije

Članovi_ce Teen groupe su bili_e dio projekta „aktivizam-od ideje do akcije“ kojeg implementira Inicijativa mladih u BiH.

U okviru projekta ostvarili smo saradnju sa mladima iz Novog Travnika, Prijedora, Kozarca i Pala,gdje smo učestvovali_e u akcijama uređivanja gradskih površina i prikupljanja potpisa za peticije za pomoć djeci sa poteškoćama u razvoju.

Na koncu projekta, mladi iz navedenih gradova posjetili su Gornji Vakuf-Uskoplje i pomogli u čišćenju i uređenju gradskog parka. Očišćen je park i zelena površina ispred JU Dom kulture.Projekat je podržan od strane Općine Gornji Vakuf-Uskoplje, te je obnovljen amfiteatar u parku.

Konferencija mladih u Sarajevu

Konferencija je održana u okviru projekta “Izgradnja povjerenja kroz povećanje kapaciteta mladih u podijeljenim zajednicama u BiH” koji Inicijativa mladih za ljudska prava u BiH provodi u saradnji sa Ambasadom Holandije u BiH..

Tokom tri dana rada, učesnici su razgovarali o tome šta su postigli zajedničkim radom u lokalnim zajednicama u proteklih 18 mjeseci, i efikasnijom saradnjom (ne)formalnih grupa sa opcinskim predstavnicima.

Dan bijelih traka

31.05.2013. je u Prijedoru i širom svijeta obilježen “Dan bijelih traka”, u znak sjećanja na žrtve masovnih zločina u Prijedoru 1992. godine. Na ovaj datum, lokalne vlasti Prijedora su naredile svim nesrbima da nose bijele trake i stave bijele plahte na prozore. Ovaj dan je simbol za borbu protiv progona i patnje. Članovi_ce Teen grupe su na ovaj dan dijelili_e bijele trake građanima_kama Gornjeg Vakufa-Uskoplja i time se sjetili žrtava masovnih progona.

Let's do it!

Let's do it- očistimo zemlju na jedan dan, je akcija na državnom nivou. Građani Bosne i Hercegovine svake godine na jedan dan učestvuju u čišćenju svoga grada, a u akciji čišćenja Gornjeg Vakufa-Uskoplja učestvovali su i volonteri_ke Omladinskog centra.

Dan borbe protiv fašizma

09.05. održana je akcija u zajedničkoj organizaciji SABNOR-a, Incijative mladih za ljudska prava BiH i OC Gornji Vakuf-Uskoplje. Mladi su na Makljenu izveli performans uz poruke “Smrt fašizmu”, “Antifašizam=solidarnost”, “Ne čekaj Valtera, budi Valter”. Ovom prilikom htjeli su da ukažu na  nedovoljnu brigu o spomenicima u Bosni i Hercegovini, posebno u trenutku kada se na drugim mjestima uklanjaju spomenici žrtvama fašizma iz Drugog svjetskog rata.

Performans je održan na spomen obilježju iz Drugog svjetskog rata. Spomenik koji je napravljen u znak žrtava u ll svjetskom ratu, miniran je 2000 godine. Sada se tu nalazi samo željezna konstrukcija.

JA SAM PROMJENA

„Ja sam promjena“ je projekat godišnje edukacije mladih u poljima aktivizma, komunikacijskih vještina, konflikta, ljudskih prava, stereotipa i predrasuda, identiteta, pisanja i realizacije projekata u zajednici. Cilj je osigurati povjerenje između mladih različitih nacionalnosti u podijeljenoj zajednici, ohrabriti, osnažiti i osposobiti mlade za artikuliranje potreba kroz aktivizam, omogućiti prostor za nenasilno komuniciranje i uspostavljanje dijaloga u prakticiranju naučenog u javnom djelovanju, te povezati se sa mladima iz zajednica koji dijele isto iskustvo.Finansiran je od strane Američke ambasade u BiH.

U sklopu treninga o pisanju projekta učesnici_ce su prepoznali_e probleme u okolini,a kao rezultat realizovana su 4 projekta :

Krečenje prostorija Omladinskog centra

Čišćenjem i krečenjem prostorija u kojima Teen group djeluje, poboljšan je vizuelni izgled,kao i atmosfera u kojoj svakodnevno radimo.

Uređenje dvorišta srednje škole

Dvorište srednje škole je nakon farbanja, čišćenja, krečenja i popravljanja ograde napokon postalo upotrebljivo i bezbjedno za korištenje.

Socijalni dan

Da bi organe nadležne za sigurnost grada i građana_ki i njihov rad približili djeci, učesnici_e projekta su organizovali_e druženje edukativnog karaktera. Djeca su imala priliku posjetiti Vatrogasnu stanicu, kao i družiti se sa policajcima. Koristili su njihovu opremu i upoznati su sa osnovnim funkcijama svih alata.

Street art

U našem gradu nedovoljno je uslova za isticanje kreativnosti kod djece. Da bi ukazali na važnost ovog problema, organizvana je ulična akcija „Street art“. Glavna ulica je ukrašena dječijim crtežima, osmijehom i igrama bez granica koje su volonteri pripremili za taj dan.

Projekat je završen performansom „Ja sam promjena“ u sklopu Aktivističkog dana. U performansu su učestvovalo oko 100  mladih iz Vukovara (Hrvatska), Sombora (Srbija), Prijedora, Kozarca, Pala i Sarajeva (BiH). Mirovnom performansu se pridružila i grupa mladih iz Neuma okupljenih oko projekta „Odmor od rata“.

Učesnici_e projekta su 05.10.2013. posjetili Banja Luku. Uz pomoć voditeljice, prijateljice Omladinskog centra, Nikoline Garača, posjetili su sve historijske i kulturne znamenitosti Banja Luke. Nedugo prije ovog putovanja, u Teen grupu su se uključili i novi članovi_ce, tako da je ovo bila prilika da se svi članovi_ce bolje upoznaju i, naravno, sprijatelje.

Dan žalosti

11.07. je nakon posljednjeg rata u Bosni i Hercegovini proglašen kao Dan žalosti. Na ovaj datum, 1995.godine počinjen je genocid u Srebrenici sa preko 8000 žrtava. U znaku sjećanja na žrtve genocida,obilježili smo 11.07. simboličnim paljenjem svijeća i minutom šutnje u gradskom parku.

Ljeto smo proveli radeći sa djecom u saradnji sa kanadskim, američkim i britanskim volonterima.

Studenti iz Kanade su boravili 3 mjeseca u Gornjem Vakufu-Uskoplju u sklopu razmjene studenata sa Intercordiom, Canada.

Volonteri iz Sjeverne Karoline već 17 godina dolaze u naš grad da rade sa djecom i volonterima.

Tradiciju volontiranja u Gornjem Vakufu-Uskoplju prije 2 godine započela je i organizacija „Bridges across borders“ .

Kanadski,američki i britanski volonteri su svakodnevno organizovali radionice u kojima je dnevno učestvovalo oko 100 djece.

Za volontere Omladinskog centra ovo je bilo posebno iskustvo u oblasti volonterizma, kao i učenja stranih jezika i upoznavanja stranih kultura. Uzajamno učenje rezultiralo je uspješnim radionicama i druženjima i nastavkom saradnje.

Posjeta studenata

U 6. I 7. Mjesecu Omladinski centar posjetile su 2 grupe studenata- iz Švicarske i Francuske.

Upoznali smo ih sa našom zajednicom, sa našim radom.

Studente je posebno zanimala problematika podijeljenog grada, te su na osnovu razmijenjenih iskustava napisali članak o Omladinskom centru za poznate francuske novine.

Studenti su za vrijeme posjete imali priliku da učestvuju u radu sa djecom zajedno sa kanadskim i američkim volonterima,te su istakli kako je to posebno iskustvo za njih.

Posjeta mladima u Somboru

10.-14.07. 2013. Održana je posjeta mladima u Somboru koje smo upoznali u sklopu projekta „Odmor od rata – izgradnja mira“ . Mladi su upoznali Sombor, novu kulturu, religiju,a posjeta je od posebne važnosti i zbog održavanja prijateljstva.

Kamp u Neumu

Svake godine, mladi i djeca iz Omladinskog Centra odlaze u Neum na 12-dnevni kamp „Odmor od rata-izgradnja mira“. U kampu učestvuju mladi iz Sombora,Vukovara,Srebrenice,Tuzle i GVU.

Projekat finansira “Komitet za ljudska prava i demokratiju” iz Kelna, Njemačka. Voditelji i članovi organizatorskog tima kreiraju i vode radionice nenasilne komunikacije, anti-ratne radionice i nenasilnog rješavanja konflikata, te fudbala, stonog tenisa, kreativne i plesne radionice, žongliranja, muzike, shiacu-masaže, dramske, novinarske i još mnoge druge.

Učesnici kampa tradicionalno izvode mirovni performans uz himnu kampa „Samo da rata ne bude“ u Neumu, i u Dubrovniku.

Mirovni kamp u Tuzli

Kamp u Neumu je jedno od najljepših i najvažnijih iskustava za sve učesnike_ce. Prijateljstva rođena u Neumu žive i poslije dugog niza godina,uprkos daljini.Druženja se nastavljaju na popratnim kampovima u gradovima koji učestvuju u projektu.

Ove godine kamp je održan u Tuzli u trajanju od 7 dana, od 14.-21. 2013.

 Jubilej- 20 godina projekta „Odmora od rata“

Obilježavanje 20-godišnjice projekta održano je u Tuzli, 14. 09. 2013. Svi učesnici projekta,kroz 20 godina, imali su priliku za odlazak u Tuzlu i prisustvovanje performansu, gledanju filmova na temu mira,školovanja, i mnogim drugim sadržajima.

Sarajevo film festival-Docu korner

Zajedno sa mladima iz cijele BiH, bili smo gosti Sarajevo film festivala, i učesnici_ce programa Docu korner, u sklopu kojeg smo prisustvovali projekcijama dokumentarnih filmova i zajedničkim edukativnim sesijama sa  režiserima_kama.

Dan tolerancije

16. novembar obilježava se kao Međunarodni dan tolerancije a aktiviste_ce Teen groupe obilježili su ga pravljenjem i puštanjem papirnih zmajeva sa djecom iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Zmajevi, svaki različite boje, ali iste građe, simbolično su označili međusobno poštivanje drugih i drugačijih- toleranciju i mir.

Dan djeteta

Dan djeteta je od posebnog značaja za volontere_ke koji_e svakodnevno rade upravo sa djecom. Ovaj datum iskoristili smo da skrenemo pažnju na dječija prava i pažnju koju zahtijeva svako dijete. Posjetili smo vrtić „Bililo“ i obradovali djecu skromnim poklonima i širokim osmijesima.

Dan ljudskih prava

10.12., Dan ljudskih prava obilježili su članovi_ce Teen groupe zajedno sa građanima_kama. Prava koja smatraju ugroženima pisali su na papire i kačili na „štrik“ u centru grada.

SNVO-Sajam nevladinih organizacija

….Teen Grupa je u sklopu Omladinskog centra svoje projekte i akcije u prošlosti prezenitarala u Prijedoru, podijelila iskustva sa mladima iz Sarajeva, Pala, Prijedora, Kozarca, Banja Luke i  Kraljeva.

Uredništvo
Uredništvohttps://gornjivakuf.com/
Udruženja za informisanje X MEDIA
Zadnje dodano
Povezane vijesti