Članak je filtriran: ponedjeljak, 05 Mart 2018 - GornjiVakuf-x.com

FOTO: Izvršeno javno otvaranje ponuda za rekonstrukciju Gradske ulice - faza 1

Dana 05.03.2018. godine Komisija za javne nabavke Općine Gornji Vakuf-Uskoplje izvršila je otvaranje ponuda u  postupku javne nabavke: „Rekonstrukcija vodovodne, kanalizacione (fekalne i oborinske) mreže Gradska ulica i u užem urbanom dijelu Gornjeg Vakufu-Uskoplja - Faza 1“, za koji je objavljeno Obavještenje o nabavci (zajedno sa tenderskom dokumentacijom) broj: 914-1-3-48-3-21/17 od 05.12.2017. godine, kao i Ispravka Obavještenja o nabavci broj: 914-1-3-48-8-8/18 od 20.02.2018. godine.

Sastav Komisije za javne nabavke je sljedeći:

1. G-din Nikola Milić, diplomirani matematičar, kao predsjednik Komisije,
2. G-din Omer Ljubunčić, diplomirani ekonomista, član Komisije,
3. G-din Suad Šišić, diplomirani inžinjer metalurgije, član Komisije,
4. G-din Adnan Milanović, magistar prava, kao Sekretar Komisije.

Na otvaranju ponuda bili su prisutni i predstavnici Agencije za vodno područje rijeke Save: 

1. G-đa Roksanda Školjić, i
2. G-din Marko Barić.

Za navedeni postupak javne nabavke pristiglo je 6 ponuda (kod grupe ponuđača navedeni su samo predstavnici grupe ponuđača):

- ROCCO COMMERCE d.o.o. Livno u iznosu od 3.210.540,99 KM,
- Ludwig Pfeifer Hoch und Tiebfau GmbH & CO. KG Njemačka u iznosu od 4.917.769,63 KM,
- MG MIND d.o.o. Mrkonjić Grad u iznosu od 3.947.261,06 KM,
- BUJICE d.o.o. Konjic u iznosu od 3.256.768,48 KM,
- PUTOVI d.o.o. Grude u iznosu od 3.087.843,17 KM,
- IZGRADNJA TOJAGA d.o.o. Mostar  u iznosu od 4.166.333,63 KM.

Cijene su izražene sa popustom i PDV-om. Navedene cijene nisu konačne dok Komisija ne izvrši računsku kontrolu ponuda.

Postupak provjere kvalifikacije ponuđača i ocjenu ponuda provest će Komisija za javne nabavke na zatvorenim sjednicama, nakon čega će donijeti Preporuku o izboru najpovoljnijeg ponuđača ili Preporuku o poništenju postupka javne nabavke.

Više...

Vlada SBK-a: Bivši borci oslobođeni plaćanja zdravstvenih markica

Plaćanja zdravstvenih markica u Srednjobosanskom kantonu (SBK) bit će oslobođeno 15.112 bivših boraca i članova njihovih porodica, odlučeno je na današnjoj sjednici Vlade SBK-a, koja je usvojila Pravilnik o oslobađanju plaćanja dijela troškova zdravstvene zaštite boračke populacije.

Direktor kantonalne Uprave za pitanje branitelja Esad Crnica kazao je Feni kako će za ove namjene biti potrebno oko 438.000 maraka, od čega će 250.000 maraka osigurati Uprava za borce, a ostatak Vlada SBK-a.

- Pravilnik će vrijediti do 31. decembra ove godine. Mi smo pripremili spisak osoba koje imaju pravo na oslobađanje od zdravstvenih markica, a za sve one koji su ih već platili, refundirat ćemo troškove - kazao je Crnica.

Od obaveze kupovine zdravstvenih markice, čija je godišnja cijena 29 maraka, oslobađaju se, između ostalih, nezaposleni ratni vojni invalidi, dobitnici ratnih odlikovanja, demobilizirani borci, te njihovi supružnici koji nisu u radnom odnosu, kao i djeca u dobi od 18 do 25 godina, ukoliko se školuju.

FENA

Više...

FOTO: 3. Osmomartovski turnir u odbojci za žene

Proteklog vikenda održan je treći po redu Osmomartovski turnir u odbojci u organizaciji Odbojkaškog saveza SBK/KSB, Odbojkaškog kluba „Sloga“ Gornji Vakuf-Uskoplje i Općine Gornji Vakuf-Uskoplje. Domaćin je ugostio ekipe iz Bugojna, Donjeg Vakufa, Jajca, Viteza, Busovače, Novog Travnika i Fojnice. Nakon obavljenog ždrijeba i razigravanja prema skupinama, polufinale su izborile igračice iz OK „Vitez“, OK „Busovača“, OK „Victory“ i OK „Sloga“.

Polufinalne utakmice su ispunile očekivanja, gdje je bilo pregršt dobrih poteza, borbe i zalaganja, a za finalni plasman su se izborili OK „Vitez“ i OK „Sloga“.

Pobjednik 3.Osmomartovskog turnira u odbojci osvojila je ekipa OK „Vitez“, drugoplasirana ekipa OK „Sloga“ Gornji Vakuf-Uskoplje i trećeplasnirana ekipa OK „Victory“ iz Novog Travnika.

Za najperspektivniju igračicu proglašena je Bojana Ramljak iz OK „Vitez“, najbolji libero je Marija Bilić igračica OK „Sloga“, najbolji smečer je Lana Memišević iz OK „Victory“, najbolji korektor je Iva Vinac iz OK „Vitez“, najbolji tehničar je Džana Smajić iz OK „Victory“, najbolji bloker je Sara Petrović iz OK „Sloga“ i najbolja igračica je Dajana Garić iz OK „Vitez“.

  • Objavljeno u Sport
Više...

Predškolsko obrazovanje nije obavezno za djecu koja ove godine stiću zakonsku obavezu upisa u prvi razred

Interes za predškolskim  odgojem  i  obrazovanjem  u  posljednje  dvije  decenije  intenzivno  raste kako na području Europske unije tako  i  u  Bosni  i  Hercegovini,  a  samim  tim  i  na  području  Kantona Središnja Bosna (u daljnjem tekstu: Kanton). Razdoblje od rođenja do šeste godine života temelj je cjelokupnoga razdoblja ljudskoga bića i njegova života. Uspjeh u školi, zdravstveno stanje, razvoj na kognitivnom  i  emocionalnom  planu,  želja  za  znanjem  i  učenjem,  odnos  prema  drugima  i  društvu, potreba za kreativnim doprinosom te  i  ostale  odlike  čovjeka  utemeljuju  se  do šeste  godine  njegova života.

,,Utrka je već napola pretrčana prije nego što djeca krenu u školu".

Sabor Kantona Središnja Bosna sredino m 2017. godine donio je Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju ("Službene novine Kantona Središnja Bosna, 11 broj I0/17) čijim smo donošenjem stvorili zakonske pretpostavke za uvođenje: i realizaciju Obveznog programa  predškolskog  odgoja  i obrazovanja (OPOB program) u godini pred polazak u školu za djecu koja nisu obuhvaćena nekim programom predškolskoga odgoja i obrazovanja, a kojemu je cilj kvalitetna priprema djeteta za svakodnevne izazove, školu, kao i njegovu uspješnu prilagodbu školskim obvezama.

Ministarstvo obrazovanja, znanosti, kulture i športa Kantona Središnja  Bosna  (u  daljnjem  tekstu: Ministarstvo obrazovanja), uz podršku Vlade Kantona Središnja Bosna kao i međunarodne nevladine organizacije Save the Children, pokrenulo je određene aktivnosti u skladu s predmetnim Zakonom koji nalaže  da  već  nakon  jedne  godine  od  donošenja   Zakona   Ministarstvo   obrazovanja   pokrene   nužne aktivnosti na uvođenju OPOB programa kako bi  se  potpuni  obuhvat  tim  Programom  ostvario  u 2019./2020. školskoj godini.

U razdoblju od donošenja Zakona do danas Ministarstvo obrazovanja radilo je na donošenju provedbenih dokumenta (Cjeloviti razvojni program  predškolskog  odgoja  i  obrazovanja,  OPOB program u trajanju najmanje 150 sati) i jačanju kadrovskih i materijalnih potencijala na  području Kantona. Kada govorimo o jačanju kadrovskih  i  materijalnih  uvjeta,  uspje li  smo  zahvaljujući organizaciji Save the Children opremiti 26 prostora (učionica) u ruralnim sredi nama ili sredinama gdje nemamo predškolske ustanove te educirati 54 nastavnika za provođenje OPOB programa.

U proteklom razdoblju obavljeni  su  i  razgovori  o  moguć im  modelima  provođenja  OPOB programa na svakoj općini Kantona uzimajući u obzir posebnosti svake  općine  u  pogledu  prostorne disperzije te prostornih i kadrovskih uvjeta koji su prisutni na svakom konkretnom području.

Iskazujemo zahvalnost svim sudionicima razgovora, osobito rukovoditeljima javnih predškolskih ustanova. rukovoditeljima osnovnih škola te općinskim načelnicima i njihovim službama koji su pokazale interes da pomognu u mnogim segmentima po pitanju uvođenja OPOB programa.

Ministarstvo obrazovanja ovim putem želi informirati javnost. osobito roditelje djece koja u tekućoj godini do 1. juna 2018. godine pune šest godina i time postaju zakonski obveznici za upis u prvi razred redovite osnovne škole u 2018 ./2019. školskoj godini, kako ove godine pohađanje OPOB­ programa za njihovu djecu nije obvezno i isti nisu dužni pohađati.

U dogovoru s Vladom Kantona Središnja Bosna Ministarstvo obrazovanja, u s kladu s člankom 18. Zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju. žurno će predložiti model ostvarivanja OPOB programa u 2017./2018 . školskoj godini i pohađanje Programa neće biti obveza nego mogućnost (u skladu s objektivnim prilikama) u onim predškolskim ili odgojno-obrazovnim ustanovama koje imaju primjerene prostorne uvjete i kvalitetan kadar za ostvarivanje Programa.

Ministarstvo obrazovanja na ovaj  način  želi  razvijat i  kapacitete  postojećih  predškolskih ustanova, izbjeći dodatnu školarizaciju i razbiti moguće predrasude roditelja o preranom  i nepotrebnom opterećenju njihove djece koja osim dodatnih obveza neće dobiti kvalitetu niti osvijestiti paradigmu kojoj težimo.

U sljedećem razdoblju Ministarstvo obrazovanja, koristeći planirana financijska sredstva iz Proračuna Kantona Središnja Bosna, kao i u suradnji s nevladinim organizacijama koje su spremne podržati našu težnju za podizanjem kvalitete predškolskoga odgoja i obrazovanja, radit će na stvaranju svih potrebnih uvjeta (donošenje nužnih podzakonskih akata, osiguranje financijskih sredstava, edukacija. didaktičko-metodička opremljenost, inkluzivnost odgojno-obrazovnih ustanova i dr.) kako bi smo već od početka 2018 ./2019 . školske godine bili spremni na što reprezentativniji obuhvat Obveznim programom predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u školu na području Kantona.

Predškolski odgoj i obrazovanje integralni je dio odgojne-obrazovnog sustava na području Kantona koji traži osiguranje optimalnih uvjeta za svako dijete, da do polaska u školu, razvija i ostvaruje svoje potencijale do maksimuma preko  različitih,  visokokvalitetnih,  sveobuhvatnih i inkluzivnih programa predškolskoga odgoja i obrazovanja.

MINISTRICA
Katica Čerkez

Više...

U akciji MUP-a SBK-a pronađene veće količine opojnih droga speed i cannabis

Policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK Travnik, postupajući po planu pojačanih mjera i radnji u cilju suzbijanja i sprečavanja zloupotrebe opojnih droga, dana 02.03.2018.godine oko 19,30 sati u ulici ZAVNOBIH-a, općina Fojnica, izvršili su kontrolu i pregled lica E.T., rođen 1982.godine iz Fojnice. Prilikom pregleda kod istog je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga speed.

Na osnovu pribavljene usmene naredbe o pretresanju Općinskog suda Kiseljak, izvršen  je pretres kuće u kojoj stanuje navedeno lice, gdje je tom prilikom pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga speed i cannabis, te  digitalna vaga za precizno mjerenje i drugi predmeti koji se mogu dovesti u vezu sa krivičnim djelom neovlaštene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

U saradnji sa nadležnim kantonalnim tužilaštvom, navedeno lice je lišeno slobode i protiv istog se poduzimaju zakonske mjere i radnje.

U nastavku navedenih aktivnosti, dana 03.03.2018. godine oko 12,30 sati u ulici Muslinovac, općina Fojnica, policijski službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK  Travnik, izvršili su kontrolu i pregled lica A.M. rođen 1996. godine iz Fojnice. Tom prilikom, kod istog je pronađena određena količina materije za koju se sumnja da je opojna droga cannabis.

Po kompletiranju predmeta, protiv navedenog lica nadležnom tužilaštvu biće podnesen Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga, saopšteno je iz MUP-a SBK.

Više...

Poraz MNK Sloga u derbiju protiv Bubamara

Odličnu utakmicu u okviru pretposljednjeg kola Prve futsal lige – grupa Jug, jučer su u Gornjem Vakufu-Uskoplju odigrali MNK Sloga i MNK Bubamara iz Cazina.

Sloga je odlično otvorila susret te sa dva brza pogotka Latića i Grubeše povela sa 2:0. To nije pokolebalo goste iz Cazina koji preokreću na 2:4. Do kraja poluvremena Sloga je smanjila na 3:4.

U drugom poluvremenu Sloga je konstantno napadala i prava je šteta da izabranici Sefira Gvozdena nisu iskoristili niti jednu od mnogobrojnih prilika. Pred sam kraj susret Bubmara postiže još jedan pogodak i postavlja konačnih 3:5. Ovom pobjedom Bubamara je ovjerila prvo mjesto, a pred Slogom je još mnogo rada.

  • Objavljeno u Sport
Više...

Petnaest medalja za karatiste KK Sloga

U Turbetu je proteklog vikenda održan „Prvi Travnik Open“ na kom je nastupilo 630 takmičara iz 52 kluba iz BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore.

Karatisti KK Sloga sa ovog takmičenja sa vraćaju sa 15 medalja i to: dvije zlatne, dvije srebrene i 11 bronzanih.

U borbama ekipno KK Sloga je u juniorskoj konkurenciji osvojila zlato, a bronzu u konkurenciji kadetkinja.

Takmičare je predvodio Nijaz Brica, MKCP 4. dan.

  • Objavljeno u Sport
Više...
Priključi se za RSS feed