Članak je filtriran: četvrtak, 08 Februar 2018 - GornjiVakuf-x.com

Užas u SBK: Lažni radnik 'Telemacha' pljačka penzionere

Predstavljajući se kao radnik kablovske kompanije „Telemach“, muškarac 30-ih godina operira po Srednjobosanskom kantonu i pljačka, uglavnom, osobe starije životne dobi. 

Naime, kako je za Avaz.ba potvrdio Hasan Hodžić, portparol Ministarstva unutrašnjih poslova SBK (MUP SBK), u periodu od 19. januara do 2. februara ove godine, samo Novotravničani su prijavili šest prevara, dok je travnička policija evidentirala šest slučajeva.

- Šest slučajeva prijavljeno je PS Novi Travnik u periodu od 19. januara do 2. februara, a tri su prijavljena travničkoj policiji. Mi aktivno radimo na pronalasku počinioca, a obaviještene su i druge stanice da obrate pažnju na slična djela - rekao je Hodžić.

"Modus operandi", neslužbeno saznajemo, uvijek je isti – u stan ili kuću uđe predstavljajući se kao radnik kablovske kompanije, a s obzirom na to da bira samo osobe starije životne dobi koje žive same, žrtvu ostavi kod modema da provjerava gore li lampice, dok on pretresa stvari po kući.

Policiji problem stvara što ne znaju ni stvarnu štetu, s obzirom na to da su žrtve prijavljivale uglavnom krađu novca i nakita za koje su znali koliko su imali i gdje su bili, dok za druge eventualno ukradene stvari još uvijek nisu sigurni.

Avaz.ba

Više...

U sudaru “golfa” i “škode” teško povrijeđen šesnaestogodišnjak

Šesnaestogodišnjak iz Bugojna teško je povrijeđen u saobraćajnoj nesreći koja se sinoć oko 20 sati dogodila u ulici Slobode u tom gradu.

Sudarila su se dva vozila i to “golf 3” koji je vozio M. S. iz Bugojna i “škoda fabia” kojim je upravljao njegov sugrađanin A. K. , potvrdio je Hasan Hodžić, portparol MUP-a SBK.

Povrijeđeni tinejdžer nalazio se na mjestu putnika u “golfu 3” , a zbog zadobijenih povreda prebačen je u Kantonalnu bolnicu u Travniku.

O kakvoj silini udara se radi svjedoči razdaljina između vozila nakon sudara koja je iznosila oko 80 metara.

Uviđaj su obavili pripadnici PU Bugojno, koji rade na utvrđivanju svih okolnosti ove nesreće.

Faktor.ba

Više...

Zasjedala Vlada SBK: Formiran pregovarački tim za nove pregovore sa prosvjetarima

Na prijedlog ministrice obrazovanja, nauke, kulture i sporta SBK, Katice Čerkez, Vlada SBK na današnjoj sjednici održanoj u Travniku dala je saglasnost za formiranje pregovaračkog tima koji će u narednom periodu pregovarati sa Koordinacijom sindikata obrazovanja u Srednjobosanskom kantonu.

- Sindikat je jedinstven i želi novi kolektivni ugovor, a to želi i Ministarstvo. Ne želimo unositi nemir u rad u školama. Stalo nam je da se nastavni proces odvija normalno. Bila je sudska presuda i sada se vraćano na početak. Gledat ćemo da sve primjedbe na kolektivni ugovor koje je dao Ured za zakonodavstvo zajednički otklonimo – izjavila je nakon sjednice ministrica Čerkez.

Sa nedavne zajedničke Skupštine sindikata obrazovanja održane u Vitezu poručeno je da ukoliko Vlada SBK do 1. marta ove godine ne pristupi zaključivanju usaglašenog kolektivnog ugovora od 13. juna 2017.godine, za Sindikate obrazovanja SBK pregovori se proglašavaju neuspješno okončanim, a Sindikati obrazovanja će u toku mjeseca marta održati masovni protest na kome će učešće uzeti svi članovi.

Općinski sud u Travniku ranije je proglasio nezakonitim generalni štrajk prosvjetara koji je bio najavljen u decembru prošle godine, jer nije bila ispoštovana procedura.

Avaz.ba

Više...

U Skupštini SBK pokrenuta inicijativa za uvođenjem dualnog obrazovanja u srednje škole

Na području Srednjobosanskog kantona počele su pripreme za Program obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja a na posljednjoj sjednici Skupštine SBK podnesena je još jedna zanimljiva inicijativa iz područja obrazovanja.

Riječ je o  inicijativi za pokretanje pilot programa dualnog obrazovanja, koje bi dugoročno trebalo biti praksa nikako iznimka, na području Srednjobosanskog kantona. Postojeći zakon omogućava uvođenje pilot projekta dualnog obrazovanja na način kako je regulirano člankom 37. Zakona o srednjoj školi, konkretno, zbog utvrđivanja novih oblika i sadržaja rada. Stoga, nadležno Ministarstvo može jednu ili više škola proglasiti eksperimentalnim ili osnovati eksperimentalnu srednju školu.

Inicijativa je došla od zastupnika HDZ-a BiH Ivana Sajevića jer je, kako je obrazložio, postojeće srednjoškolsko strukovno obrazovanje u SBK, baš kao i na području cjelokupne BiH,  u velikoj mjeri prevaziđeno.

“Zastarjeli nastavni planovi i programi te stručna edukacija je na vrlo niskoj razini ne prate se potreba tržišta, kao i nova tehnološka dostignuća po strukama i zanimanjima te država nema dovoljno novca da bi financirala obrazovnu reformu, a očito nedostaje i političke volje za iskorak u ovoj oblasti”, kazao je Sajević.

“Jedan od problema je, nažalost, sustav vrijednosti u našem društvu i „zastarjela“ mišljenja kako je jedino dobro djecu usmjeravati ka općem obrazovanju (gimnazija, medicinska sestra/tehničar, informatika). Većina učenika/kadrova, završi na Zavodu za zapošljavanje te je u ovom trenutku u SBK više od 50% nezaposlenih, od čega dobar dio nalazi rješenje za osobnu egzistenciju u odlasku na rad izvan BiH” stoji u službenom obrazloženju Inicijative.

Dualno obrazovanje je proaktivno rješenje koje pruža radno iskustvo, znanje i potrebne radne vještine, a učenicima omogućava da budu i plaćeni za rad. U velikom broju zemalja Europske Unije ovaj model obrazovanja je pokazao odlične rezultate. Od zemalja u okruženju jedino je Srbija donijela prošle godine Zakon o dualnom obrazovanju, a Hrvatska ima pojačane aktivnosti upravo u ovoj godini i izvjesno je kako će već od sljedeće akademske godine i u RH zaživjeti ovaj model.

Na ovaj način bi se određena deficitarna zanimanja u našem kantonu (drvni tehničar, keramičar, zidar, zavarivač, tehničar CNC strojeva, kuhar, mesar….) učenicima i roditeljima učinila privlačnijima, jer bi učenik tijekom školovanja uz kvalitetnu izobrazbu dobivao i solidnu naknadu, a i prilično jamstvo da će se i zaposliti u istoj tvrtki gdje izučava određenu struku, odnosno zanimanje.

Premda zvuči idealno, riječ je u dugotrajnom procesu koji podrazumijeva ispunjenje određenih preduvjeta, od onih političkih, financijskih te izmjene zakonske regulative i promjene strukovnog kurikuluma.

“Zato bi dualni sustav obrazovanja trebalo uvesti postupno/sukcesivno, uz prethodno pokretanje pilot projekta s određenim brojem škola, struka i zanimanja” mišljenja je Sajević.

Naravno, ovdje se nameće i pitanje koliko će biti zainteresiranih učenika, kao i koliko će biti poslodavci biti spremni za uvođenje ovoga modela i imati spremnosti preuzeti odgovornost za edukaciju učenika.

“Odličan primjer imamo u Travniku, gdje se već drugu godinu u projektu s njemačkom organizacijom GIZ, tvrtkom TMT – Tvornica mašina Travnik i četiri srednje škole iz naše županije, na sličan način školuju CNC operateri i zavarivači, s izvanrednim rezultatima” naveo je Sajević.

artinfo.ba

Više...

Pronađena osoba koja je prevarila Gornjevakufljanina

Policijski službenici OKP PU Bugojno rasvijetlili su krivično djelo prevare, koje je izvršeno 17.10.2017. godine, na štetu A.Č. iz Gornjeg Vakufa-Uskoplja. Za izvršenje navedenog djela osumnjičen je A.V. rođen 1996. godine iz Zenice.

Protiv izvršioca navedenog krivičnog djela slijede zakonom predviđene mjere i radnje, saopšteno je iz MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Više...

Gornji Vakuf-Uskoplje: 2.774 osobe traže posao preko Biroa za zapošljavanje

Na području Gornjeg Vakufa-Uskoplja na evidenciji nezaposlenih su 2.774 osobe, od kojih prvi put posao traži 1.156.

“Najviše je kvalifikovanih osoba (1.116), i nekvalifikovanih (844). Srednju stručnu spremu ima 575 osoba, višu 109, a visoku 85”, kazao je Feni šef Biroa za zapošljavanje u toj općini Amir Filipović.

Po njegovim riječima, posao traži 696 demobilisanih boraca, 69 ratnih vojnih invalida, te 72 člana iz kategorije porodica poginulih boraca.

“Sreću da se zaposle u januaru imali su četiri kvalifikovana i tri nekvalifikovana radnika, osam lica sa srednjom stručnom spremom, pet sa višom i dvije osobe s visokom stručnom spremom”, naglasio je.

U konkursima, koji se objavljuju u posljednje vrijeme, poslodavci najčešće traže zanatlije.

“Većinom se radi o bravarima, variocima i drugim radnicima metalske struke. Dosta traženi su i stolari, kao i nekvalifikovani radnici za koje se organizira posebna obuka za posao, koji će obavljati”, kaže Filipović.

S druge strane, najteže se zapošljavaju ekonomisti i pravnici, koji na prvi posao čekaju i po nekoliko godina.

FENA/TNT.ba

Više...
Priključi se za RSS feed