Članak je filtriran: utorak, 06 Februar 2018 - GornjiVakuf-x.com

Nova nada za radnike iz Bosne i Hercegovine. Austrija traži radnike, plata i do 4.000 eura

U Austriji se, prema određenom mehanizmu, svake godine sastavlja spisak deficitarnih zanimanja.

Savezni ministar rada u saradnji sa saveznim ministrom ekonomije sačinili su listu poslova koji će biti veoma traženi u 2018. godini austrijskom tržištu rada.

Deficitarna zanimanja / zarada
1. Građevinski radnik / 3.000 eura
2. Mašinski radnik / 3.000 eura
3. Tehničar za mašinstvo sa višom školom / 3.000 eura
4. Tehničar s višom školom za tehnologiju energetike / 4.400 eura
5. Metalostrugar, mašinski tehničar, tehničar za obradu metala / 3.000 eura
6. Specijalistički inženjer elektrotehnike / 3.000 eura
7. Programeri, računarski rehničari, tehničari mreže, tehnička podrška, softver inženjer / 3.000 eura
8. Inženjer poljoprivrede, inženjer građevinskih mašina / 2.500-2.800 eura
9. Diplomirani inženjer mašinstva / 2.800 eura
10. Diplomirani inženjer elektrotehnike / 3.000 eura
11. Tehničar za precizno brušenje / 2.000 eura
12. Diplomirani IT inženjer / 3.000 eura
13. Šef gradilišta / 2.700 eura
14. Diplomirani građevinski inženjer / 3.500 eura
15. Zavarivač / 1.500 eura
16. Inženjer instalacije / 3.500 eura
17. Električar, elektroinstalater / 2.500 eura
18. Radnik na konstrukciji / 2.700 eura
19. Diplomirani inženjer elektrotehnike / 3.500 eura
20. Monter radnici, serviseri / 2.500 eura
21. Konstruktori betona, radnici za popravku betona / 1.500 - 1.800 eura
22. Stolari, montažni građevinski radnici / 1.600 eura
23. Limari / 1.800 eura
24. Radnici za podne i zidne podloge / 2.700 eura
25. Automehaničar / 2.000 - 2.500 eura
26. Tehničar za instalaciju, za montažu i usluge / 2.500 eura
27. Diplomirane medicinske sestre / 1.600 eura

Međutim, ono što uvijek treba imati na umu je to da bavljenje određenim poslovima, recimo svim zanimanjima iz medicinske sfere, nije moguće bez nostrifikacije u Austriji. Da li diplomu za svoje zanimanje morate nostrificirati, lako možete saznati na linku www.berufsanerkennung.at.

Ako ima razlika, polažu se dodatni ispiti. Za nostrifikaciju univerzitetske diplome podnosi se zahtjev na odgovarajućem austrijskom univerzitetu, odnosno visokoj stručnoj školi ili u centralnoj službi za informisanje Ministarstva nauke.

Prije svega, najvažnije je znanje njemačkog jezika. Poznavanje jezika na nivou A1 ili A2 za njemački i B1 ili B2 za engleski potrebno je dokazati međunarodno priznatim certifikatom.

Kako do radne dozvole?

Prvi korak jeste da podnosilac zahtjeva samostalno pronađe odgovarajućeg poslodavca. Tek tada može podnijeti zahtjev za izdavanje crveno-bijelo-crvene karte, bilo u Ambasadi Austrije ili u Austriji (u Pokrajinskom ili Okružnom nadleštvu ili Magistratu).

U Ambasadi ili Konzulatu zahtjev mora podnijeti podnosilac lično, dok u Austriji to može da uradi poslodavac. Ukoliko provjera zahtjeva bude pozitivno riješena, podnosilac zahtjeva dobija radnu dozvolu.

Crveno-bijelo-crvena kartica važi dvanaest mjeseci i dozvoljava naseljavanje na određeno vrijeme i zaposlenje kod poslodavca koji vas je zatražio. Nakon godinu dana može se podnijeti zahtjev za slobodan pristup tržištu rada. Ko se doseli sa ovom dozvolom, ne mora da dokazuje poznavanje njemačkog.

Da li će neko dobiti crveno-bijelo-crvenu dozvolu zavisi od stepena obrazovanja, radnog iskustva, poznavanje jezika i životne dobi. Detaljnije informacije možete pronaći OVDJE.

Treba imati na umu da možete početi radititi tek nakon što zvanično dobijete crveno-bijelo-crvenu kartu, u suprotnom postoje konsekvence (npr. zabrana ulaska u Austriju). To naravno važi i za kršenje drugih propisa i zakona.

Radiosarajevo.ba

Više...

Umjesto dosadašnjih 50 KM, sada 300 KM neoporezive vrijednosti za narudžbe iz inostranstva

Očekujem da će Bosanci i Hercegovci, nakon odluke Vijeća ministara BiH o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih dadžbina, daleko više kupovati putem interneta nego što je to bio slučaj proteklih godina.

To je za Avaz.ba kazao Ratko Kovačević, portparol Uprave za indirektno oporezivanje, koji je podvukao da će primjena ove odluke početi osmog dana od dana objave u "Službenom listu BiH".

Odluka u proceduri

Kovačević u razgovoru za naš portal nije mogao precizirati kada će odluka Vijeća ministara biti objavljena u "Službenom listu".

- Hoće li to biti za 10 dana ili mnogo prije, nisam siguran, ali očekujem da to bude vrlo brzo, s obzirom na to da je odluka već usvojena u Vijeću ministara i da je već u proceduri – kazao je Kovačević.

Zanimalo nas je koje će sve pogodnosti građani Bosne i Hercegovine biti u prilici koristiti s primjenom ovih novih odluka.

- Najvažnija odluka je da je došlo do određenih izmjena kada su u pitanju visine iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanja uvoznih dadžbina. Uglavnom, došlo je do usklađivanja sa standardima koji se primjenjuju u Evropskoj uniji. Primjer, kada osoba automobilom ulazi u BiH, trenutno je oslobođena  plaćanja uvoznih dadžbina na robu koju unose u ličnom prtljagu za vlastite potrebe do vrijednosti od 200 KM. S novom odlukom, ta vrijednost se sada povećava na iznos od 600 maraka, odnosno 300 eura – kazao je Kovačević.

On je pojasnio i situaciju odluke o visini oslobađanja dadžbina kada građani dobivaju pakete iz inozemstva.

- Prema trenutnim propisima, kada recimo, jednoj porodici iz inozemstva neko pošalje paket, trenutno je bila oslobođena od plaćanja dadžbina na vrijednost robe do 50 maraka. Sada se taj iznos povećava na 90 KM za fizička lica – dodao je Kovačević.

Kupovina putem interneta

Bosance i Hercegovce koji kupuju putem interneta ili na bilo koji drugi način naručuju robu iz inozemstva, Kovačevićeve riječi će svakako dodatno obradovati.

- Ukoliko fizičko lice naručuje robu iz inozemstva i istu plaća prilikom narudžbe, sada će se ta vrijednost povećati na 300 maraka, što je, svakako, sjajna vijest za sve one koji kupuju putem interneta. Očekujem da svi građani BiH s objavom ove informacije, daleko više kupuju putem interneta, nego što je bio slučaj do sada – kazao je Kovačević.

Avaz.ba

Više...

NAJAVA: Promocija knjige 'Istina' autorice Elmedine Muftić

Ovog puta u prostorijama IEC „Nur“ održati će se promocija knjige ISTINA, autorice Elmedine Muftić.

Datum: 8. 2. 2018. (četvrtak).

Vrijeme: 19.00 h (poslije jacije namaza)

Mjesto: IEC NUR

Elmedina Muftić član je Instituta za istraživanje genocida Kanada, član Odbora za promociju i medije Svjetskog bošnjačkog kongresa. Napisala je preko pet stotina kolumni na web portalu Bošnjaci.net.

Tematika njezinog pisanja je sveobuhvatna, a poseban akcenat daje na buđenju uspavane svijesti Bošnjaka, genocidu, agresiji... Istina joj je prva objavljena knjiga.

Više...

U SBK opremljeno 26 učionica za predškolski odgoj

Na području Srednjobosanskog kantona počele su pripreme za Program obveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u školu u 2018. godini. Kako su naveli iz Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta KSB uz pomoć međunarodne organizacije “Save the Children“ opremljeno je 26 učionica i jedan Centar za rani rast i razvoj koji se nalazi u prostorijama Osnovne škole „Travnik“.

- Zahvaljujemo se međunarodnoj organizaciji “Save the Children“ koja je donirala 131.650 maraka za opremanje učionica i Centra – navedeno je iz ovog ministarstva.

Osim finansijske podrške, dodali su, „Save the Children“ u partnerskoj saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, nauke, kulture i sporta KSB organizirao je i specijalističku obuku za 53 profesora/ice razredne nastave, koji će moći kvalitetno realizirati obvezni program predškolskog odgoja i obrazovanju u trajanju od najmanje 150 sati.

Dnevni avaz

Više...
Priključi se za RSS feed