Članak je filtriran: petak, 02 Februar 2018 - GornjiVakuf-x.com

Pravda na europski način: Hanefija Prijić Paraga ostaje u zatvoru u Italiji

Uprkos očekivanjima njegovih advokata i porodice, Hanefija Prijić Paraga, bivši komandant Trećeg bataljona 317. slavne brdske brigade Armije BiH iz Gornjeg Vakufa, čiju kaznu je Apelacioni sud u Breši u septembru prošle godine smanjio sa doživotne na 20 godina zatvora, ostaje iza rešetake i neće se ovog proljeća vratiti u Bosnu i Hercegovinu, saznaje bh. informativni servis INS.

Podsjetimo, početkom marta 2017. godine Prijić je osuđen na doživotni zatvor zbog komandne odgovornosti za ubistvo italijanskih humanitaraca u maju 1993. godine na planini Radovan, iako je u BiH odležao kaznu od 13,4 godine zatvora. Prijić je inače jedina osoba, učesnik ratova u bivšoj Jugoslaviji, a vjerovatno i šire, kojem se dva puta sudilo za isto djelo.

Pod pretpostavkom da će mu biti uračunato vrijeme provedeno u zatvoru u BiH, kao i ono u pritvoru u Njemačkoj, gdje je uhapšen u oktobru 2015. godine, odnosno boravak u italijanskim zatvorima, a uz primjereno vladanje, procjene advokata su govorile da bi  on mogao biti oslobođen za najviše pola godine, to jeste na proljeće 2018. godine.

Međutim, stvar se iskomplcirala. Iako je talijanski tužilac najavio da se neće žaliti na presudu, jer su i u Italiji svjesni da je Prijić već izdržao dugogodišnju kaznu, pod pritiskom javnosti, on je to, ipak, učinio. Uložena je žalbu na drugostepenu presudu i smanjenje doživotne kazne i sada se proces nastavlja.

„Tako da moj otac ostaje u pritvoru sve dok se ne završi i postupak po ovoj žalbi. Ništa ne znam osim da će ročište biti zakazano za šest do osam mjeseci, te se naša agonija nastavlja i u ovoj godini“, kazao je Prijićev sin Haris za INS.

Prijiću je u BiH suđeno kao bivšem ratnom komandantu zbog ubistva italijanskih državljana 29. maja 1993. godine na planini Radovan kod Gornjeg Vakufa,  čiji su vojnici presreli humanitarni konvoj, te tom prilikom ubili nedužne italijanske humanitarce Fabija Morena, Serđa Lanu i novinara Guida Puletija. Strijeljanje su preživjeli Kristijan Penokio i Agostino Zanoti. Zanoti je ranije talijanskim medijima kazao kako nije vjerovao da bi se Prijić uskoro mogao naći na slobodi.

Moždani udar i smrt oca

Podsjetimo, Prijić je uhapšen sedam i po godina nakon tragičnih događaja, 6. oktobra 2000., a prvostepena presuda mu je izrečena 28. juna 2001. godine.

Osuđen je na 15 godina robije zbog komandne odgovornosti u ovom slučaju. Nakon provedenih 13 godina i četiri mjeseca u KPZ Zenica, pušten je na slobodu 6. juna 2013. godine na osnovu rješenja Komisije za privremeni otpust. Međutim, Italija nikada nije povukla potjernicu.

Zbog toga je 2015. uhapšen u Dortmundnu u Njemačkoj prilikom posjete sestri, te je isporučen Italiji. Nakon hapšenja doživio je moždani udar, a u međuvremenu je u Gornjem Vakufu iznenada umro njegov otac, potresen ponovnim hapšenjem sina. Tokom boravka u italijanskom zatvoru, primao je prijetnje italijanskih kriminalaca.

Ins.ba

Više...

100.248,93 KM za poticaj za proizvodnju malina u Gornjem Vakufu-Uskoplju

Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Srednjobosanskog kantona je dostavilo spiskove ministarstvu finansija SBK za isplatu poticaja za proizvodnju malina.

Za Novum.ba ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva SBK Salkan Merdžanić kaže „Bilo je više zahtjeva nego što je bilo planirano ali iznašli smo sredstva za sve uzgajivače malina“. Svjesni smo da uvijek treba više ali zaista nastojimo pomoći koliko god je u našoj moći, naglašava ministar Merdžanić.

Ukupna novčana podrška koja će biti u narednom periodu uplaćena uzgojivačima malina sa područja SBK iznosi 586.804,09 KM.

Za općinu Gornji Vakuf/Uskoplje broj odobrenih zahtjeva je 425 a iznos poticaja 100.248,93 KM, za Bugojno 414 odobrenih zahtjeva 97.287,82 KM, za općinu Donji Vakuf broj odobrenih zahtjeva je 265 a iznos je 58.864, 57, za općinu Jajce 56 zahtjeva a iznos je 10,986,69 KM, općina Travnik 181 zahtjeva a 34.446,39 KM, Novi Travnik 237 zahtjeva a 45.535,80 KM, općina Vitez 191 zahtjeva a 44.503,89, općina Busovača 408 zahtjeva a 111.177,88 KM, općina Fojnica 198 zahtjeva a 46.447,88 KM, općina Kiseljak 130 zahtjeva a 32.649,39 KM i općina Kreševo 19 zahtjeva a 4.654,85 KM.

Spisak uzgajivača malina koji su dobili poticaj pogledajte u dokumentu:

Podrška za proizvodnju malina

Novum.ba

Više...

Upravljanje poplavnim rizikom u slivu Vrbasa

Općina Gornji Vakuf - Uskoplje je, u saradnji sa UNDP, otpočela aktivnosti na unapređenju, spremnosti i reakcije lokalnih zajednica na poplave kroz projekt ''Integrisanje klimatskih promjena u upravljanje poplavnim rizikom u slivu Vrbasa''.

Do kraja narednog mjeseca planiran je zajednički sastanak svih predstavnika lokalnih zajednica u slivu Vrbasa, na kome će se, pored ostalog, dogovoriti način komuniciranja i informiranja građana.

Više...

Ukraden automobil 'Nisan Patrol'

Dana 01.02.2018. godine oko 10,30 sati u Policijskoj stanici Bugojno zaprimljena je prijava o krađi vozila marke Nissan Patrol, registarskih oznaka T91-A-546 u ulici Hadžialića Ograda III, općina Bugojno. Prema prijavi, vozilo je ukradeno tokom protekle noći od strane nepoznatih izvršilaca i odvezeno u nepoznatom pravcu.

Službenici OKP-a PU Bugojno izvršili su uviđaj a policijske patrole pretražuju teren i mjesta pogodna za skrivanje ukradenih vozila, te poduzimaju i druge mjere i radnje u cilju pronalaska navedenog vozila, saopšteno je iz MUP-a Srednjobosanskog kantona.

Više...

Večeras druga večer narodne muzike na festivalu 'Djeca znaju pjevati'

U okviru festivala „Djeca znaju pjevati“ kog organizuje Centar za obrazovanje, kulturu i sport Gornji Vakuf-Uskoplje, večeras, 02.02.2018. godine, na programu je druga večer narodne muzike.

Program počinje u 18:30h, a ulaz je 1,00 KM.

U drugoj večeri, polufinalu, narodne muzike nastupit će: Abazović Adnan, Abazović Hanifa, Avdibašić Nedžla, Bešić Erna, Čelić Ajdin, Duvnjak Mehrudin, Jašarević Amra,  Mašetić Amna, Milanović Enis, Milanović Tarik, Sušić Samra, Šehić Ajna i Šehić Amel.

Gosti večerašnjeg programa su Aida Čatić i Alem Dizdar.

Više...

Vlada SBK: 5.791,50 KM za Srednju školu 'Uskoplje'

Vlada SBK je usvojila zapisnik sa 76. sjednice.

Na prijedlog Skupštine Srednjobosanskog kantona, Vlada SBK je usvojila prijedlog Programa utroška sredstava iz Budžeta SBK za 2018. godinu za neprofitne organizacije, druge nivoe vlasti i fondove i pojedince.

Na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, Vlada SBK je donijela slijedeće odluke:

- Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava sa pozicije „Transfer – za izradu šumskoprivredne osnove za privatne šume“, utvrđenih Budžetom SBK za 2018. godinu, sredstva za realizaciju ove odluke iznose 196.165,45 KM.

- Odluka o usvajanju Programa utroška sredstava sa pozivije „Transfer – projektima i aktivnostima na promociji šuma i šumarstva posvećenih obilježavanju Međunarodnog dana šuma“, sredstva za realizaciju ove odluke iznose 20.000,00 KM.

Na prijedlog Kantonalne direkcije za ceste, Vlada SBK je usvojila Godišnji plan i Program projektovanja, rekonstrukcije i sanacije regionalnih puteva na području Srednjobosanskog kantona u 2018. godini.

Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta je predložilo, a Vlada SBK donijela slijedeće odluke:

- Odluka o utrošku sredstava za saniranje kvara na centralnom grijanju u S.Š. „Uskoplje“ Gornji Vakuf-Uskoplje, odlukom se izdvaja iznos od 5.791,50 KM, a sredstva će se doznačiti najpovoljnijem ponuđaču „Ganik I.D.A.“ d.o.o. Vitez.

- Odluka o utrošku sredstava namijenjenih za predškolsko obrazovanje u 2017. godini, odlukom se utvrđuje iznos od 9.399,00 KM za Razvojni program predškolskog odgoja i obrazovanja u Srednjobosanskom kantonu.

- Odluka o davanju saglasnosti osnovnim i srednjim školama za raspisivanje Natječaja za upražnjena radna mjesta za nastavno i nenastavno osoblje.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je predložilo, a Vlada SBK donijela slijedeće odluke:

- Odluka o izdvajanju sredstava za nabavku opreme (uspostava mrežnog video nadzora u gradovima SBK), odlukom se izdvaja iznos od 584.883,00 KM, sredstva će se doznačiti firmi „GUINEA“ d.o.o. Vitez.

- Odluka o davanju saglasnost pokretanje postupka direktnog sporazuma za sanaciju kuhinje i hodnika MUP-a u sjedištu, procijenjena vrijednost nabavke je 4.000,00 KM.

Vlada SBK je na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva dala saglasnost na Plan nabavke roba, usluga i radova u 2018. godini.

Usvojeni su i Izvještaji o realizaciji Zaključaka Vlade SBK i Izvještaji o radu inspekcija za prvu sjednicu u februaru 2018. godine.

Kantonalna uprava za civilnu zaštitu je predložila, a Vlada SBK dala saglasnost na Godišnji plan korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu i spašavanje u 2018. godini.

Na prijedlog Ministarstva finansija, Vlada SBK je donijela Odluku o određivanju iznosa naknade za topli obrok za I kvartal 2018. godine, iznos naknade za sve budžetske korisnike za I. Kvartal 2018. godine iznosit će 8,68 KM.

Više...
Priključi se za RSS feed