Članak je filtriran: utorak, 13 Februar 2018 - GornjiVakuf-x.com

Iako postoji video snimak njihovog zarobljavanja, Tužilaštvo BiH “odbija” procesuirati odgovorne za strijeljanje Memić Hazima i Velagić Suada

U Tužilaštvu Bosne i Hercegovine nalazi se predmet ratnog zločina nad dvojicom bivših pripadnika 707. brigade Armije R BiH koji su strijeljani početkom oktobra 1995. godine u Mrkonjić Gradu.

Naime, Bugojanci Hazim Memić i Velagić Suad su zarobljeni 2. oktobra 1995. godine od strane pripadnika Vojske Republike Srpske i Specijalne brigade policije RS. Zarobljeni su u mjestu Sitnica u blizini Ključa. Nakon što su zarobljeni oni su odvedeni u Mrkonjić Grad gdje su bili zatočeni nekoliko dana. Sa Hazimom Memićem i Suadom Velagićem bili su zarobljeni još trojica Bošnjaka iz Donjeg Vakufa.

Oni su kasnije oslobođeni zahvaljujući pomoći komšije Srbina iz Donjeg Vakufa koji se zove Željko Nenad. Nažalost, Hazim i Suad nisu bili te sreće, oni su strijeljani ispred škole u Mrkonjić Gradu. Njihova tijela pronađena su kada su HV i HVO ušli u Mrkonjić Grad.

Već duže vrijeme na internetu se vrti video snimak zarobljavanja Hazima Memića i Velagić Suada. Na tom snimku se jasno vidi ko ih je zarobio, ispitivao i odveo prema Mrkonjić Gradu. Također, na snimku se vidi kako Hazim Memić razgovara sa jednim od onih koji su ga zarobili, vidi se da se znaju.

Porodica Hazima Memića tvrdi je riječ o poznatom Bugojancu koji je danas rukometni trener u Republici Srpskoj. I pored ovog snimka koji je jasan dokaz ko je odgovoran za zločin nad Hazimom Memićem i Suadom Velagićem, tužiteljica Olivera Đurić godinama drži ovaj predmet u ladici i ne čini ništa da se odgovorni zločinci sa spomenutog snimka privedu pravdi.

Tužiteljica Đurić ovaj slučaj vodi pod oznakom “Nepoznati počinilac”. Porodice ubijenih pripadnika Armije R BiH su ogorčene ovakvim ponašanjem Tužilaštva BiH, te pozivaju da se konačno procesuiraju odgovorni za ubistvo njihovih najmilijih.

Saff.ba

Više...

Cigarete u BiH od 1. marta ponovo poskupljuju

Nakon poskupljenja 1. januara 2018. godine građane BiH očekuje novo povećanje cijena cigareta od 1. marta, a zbog odluke dva najveća proizvođača Fabrike duhana Sarajevo i Tvornice duhana Rovinj.

"Kompanije TDR d.o.o. Sarajevo i Fabrika duhana Sarajevo dostavile su UIO nove maloprodajne cijene cigareta koje će biti u primjeni od 1. marta 2018. godine. Prema dostavljenim kalkulacijama novih maloprodajnih cijena cigarete će poskupjeti uglavnom za 0,10 KM po paklici, dok će samo nekoliko vrsta cigareta poskupjeti za 0,20 KM po paklici", potvrđeno je za Klix.ba iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Iz UIO podsjećaju da je formiranje cijena slobodno i stvar poslovne politike svake kompanije te da se cijene mogu mijenjati bilo kad u toku godine s tim da u maloprodajnu cijenu mora biti uključena akciza u skladu s važećom Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu i najava novih cijena mora biti dostavljena u UIO mjesec dana prije stupanja na snagu novih maloprodajnih cijena.

Poreski obveznici i druge osobe koje se bave prometom cigareta i duhana, dužni su popisati zalihe istih 1. marta 2018. godine prije početka prometovanja i popisne liste dostaviti nadležnom regionalnom centru UIO. Na zatečene zalihe mora se obračunati razlika akcize u skladu s Odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na dunan za pušenje za 2018. godinu, koja se mora uplatiti na Jedinstveni račun UIO.

Kako saznajemo, povećanje cijena je posljedica novih akciza na duhanske proizvode.

"Cijene BAT proizvoda podižu se kao posljedica usklađivanja s rastom akciza. Cijene podižemo postupno, a ne odjednom kako bismo potrošačima olakšali prilagođavanje na nove cijene. Napominjemo i kako smo dio tereta rasta akciza preuzeli na sebe te cijene nismo povećali proporcionalno rastu akciza. Kao što smo više puta upozoravali, ovakav akcizni sistem uzrok je velikog udjela crnog tržišta koje je u BiH veliki problem. Zbog toga podržavamo napore Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje koji je oformio radnu grupu kako bi se analizirao akcizni sistem i donijele potrebne promjene", potvrđeno je za Klix.ba iz TDR-a koji je inače u vlasništvu American British Tobacca.

Podsjećamo, odlukom o utvrđivanju posebne i minimalne akcize na cigarete i iznos akcize na duhan za pušenje za 2018. godinu je definisano da se od 1. januara na cigarete plaća proporcionalna akciza po stopi od 42 posto maloprodajne cijene cigareta i specifična akciza u iznosu od 75 KM za 1.000 komada, odnosno 1,50 KM za pakiranje od 20 komada.

Akciza na duhan za pušenje u 2018. godini utvrđuje se na način da iznosi 80 posto minimalne akcize na cigarete i iznosi 104 KM po kilogramu.

180213011.1 mn180213011.2 mn180213011.3 mn

Klix.ba

Više...

Jedna osoba teže povrijeđena u saobraćajnoj nesreći

U ranim jutarnjim satima dogodila se saobraćajna nesreća na magistralnom putu Donji Vakuf - Bugojno u kojoj je teže povrijeđena jedna osoba.

Kako su za Radiosarajevo.ba potvrdili iz MUP-a SBK-a, nesreća se dogodila oko 7 sati u mjestu Čurčića Lug kod Bugojna u kojoj su učestvovali teretno motorno i putničko vozilo marke VW Golf 2.

"Vozač Golfa je zadobio teške tjelesne povrede te je kolima Hitne pomoći prevezen u bolnicu u Travniku", kazao je dežurni iz Operatvinog centra MUP-a SBK-a.

U toku je uviđaj, a saobraćaj na ovoj dionici se odvija otežano.

Radiosarajevo.ba

Više...

Otkazan za sutra planirani prijateljski susret MRK Sloga – RK Borac

Utakmica planirana sutra sa RK Borac m:tel na zahtjev gostiju zvanično je OTKAZANA, zbog previše povreda u ekipi Borca i virusa gripe, primorani smo istu otkazati za neki naredni termin.

Još jednom izvinjavamo se svima i ako do nas nije niti 1% jer smo sve već poduzeli i pripremili, nažalost u posljednji čas svu organizaciju i planirani program moramo otkazati, saopšteno je iz MRK Sloga.

  • Objavljeno u Sport
Više...

FOTO: Učenici MSŠ 'Gornji Vakuf' nastupili na reviji 'Hair fashion show'

U Bugojnu je proteklog vikenda održana revija „Hair fashion show“. Organizator revije je Udruženje frizera SBK, a revija je bila humanitarnog karaktera. Naime, sva sredstva prikupljena od ovog događaja su usmjerena za liječenje oboljelih dječaka Aleksandra i Arslana.

Na reviji su učestvovali i učenici frizerske škole Mješovite srednje škole „Gornji Vakuf“ koji su svojim kreacijama frizura na jedan reprezentativan način predstavili školu.

Više...
Priključi se za RSS feed