Članak je filtriran: četvrtak, 01 Februar 2018 - GornjiVakuf-x.com

FOTO: Ovo su jutrošnje cijene goriva na benzinskim pumpama

Set zakona o akcizama u BiH, koji je usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, već je zvanično stupio na snagu, a od jutros su cijene goriva na benzinskim pumpama prilagođene novim nametima. Na pojedinim benzinskim pumpama gorivo je poskupjelo, kako smo već i ranije najavili, za 25 feninga.

Usvojeni tekst Zakona o akcizama u BiH predviđa da se cijena cestarina, koje su bh. građani do sada plaćali 0,10 KM po litru, poveća za 0,15 KM po litru goriva. Kod naftnih derivata, za koje cestarine do sada nisu plaćane, one će biti povećane za 0,25 KM po litru.

Međutim, kompanije koje se bave prometom nafte i naftnih derivata su, zavisno od pumpe do pumpe, bile prinuđene da povećaju cijene goriva za 20-25 feninga po litru, jer u startu moraju povećati cijene za 15 feninga, ne računajući PDV i dodatne obaveze.

U priloženoj fotogaleriji možete pogledati jutrošnje cijene goriva na benzinskim pumpama u oba bosanskohercegovačka entiteta.

U kompaniji Energopetrol nam je ranije rečeno da, s obzirom na to da su obaveze prema državi jedan od značajnijih faktora u formiranju cijena, cijene goriva će rasti i na Ina i Energopetrol benzinskim pumpama stupanjem izmjena zakona na snagu.

"Ina i Energopetrol će ispratiti izmjene povećanjem cijena u skladu sa zahtjevima novog zakona", kazala je Lejla Arifagić iz Energopetrola za Klix.ba.

Podsjećamo, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH usvojen je sredinom decembra 2017. godine u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Klix.ba

Više...

Dvije osobe poginule, jedna zadobila teže tjelesne povrede

Dvije osobe su poginule, a jedna je zadobila teške tjelesne povrede u saobraćajnoj nesreći koja se jutros u 1:40 sati dogodila u naselju Poriče na području općine Bugojno.

Kako nam je rekao glasnogovornik MUP-a SBK Hasan Hodžić, nesreća se dogodila u ulici Armije BiH, a učestvovala su vozila Golf 1 i Renault Caddy.

Poginuli su vozač H.M. (1980.) i suvozač N.B. (1976.) iz Donjeg Vakufa, dok je vozač Renaulta I.S. (1965.) zadobio teške tjelesne povrede. On je iz doma zdravlja Bugojno prebačen u Kantonalnu bolnicu Travnik gdje ja zadržan na liječenju.

Dežurni ljekar Doma zdravlja Bugojno konstatovao je smrt vozača i suvozača iz golfa.

U toku je uviđaj koji obavljaju službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a SBK u saradnji s nadležnim tužilaštvom.

Klix.ba

Više...

Visoki predstavnik Valentin Inzko na godišnjici utemeljenja Župe Srca Marijina - Skopaljska Gračanica

Svečano euharistijsko slavlje u povodu godišnjice utemeljenja Župe Srca Marijina-Skopaljska Gračanica, u naselju Humac na teritoriji općine Gornji Vakuf-Uskoplje, upriličeno je sinoć.

Apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto služio je misu, a prije mise je izrazio zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja vjernika, ali i državnih službenika i visokog predstavnika u BiH Valentina Inzka. Također, izrazio je zadovoljstvo zbog prisustva velikog broja mladih i djece naglašavajući da su oni budućnost crkve, ali i cijele bosanskohercegovačke zajednice. Osim Inzka misi i obilježavanju godišnjice prisustvovali su predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara i veleposlanik Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio. Prisustvovali su i predstavnici Republike Hrvatske koji su pomogli u osiguranju sredstava neophodnih za obnovu crkve, koja je dobrim dijelom sanirana nakon što je oštećena 1993. godine. Pomoć u obnovi župne crkve pružili su Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje i Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Prije mise je istaknuto da se danas obilježava 107. godišnjica od osnivanja Župe Srca Marijina - Skopaljska Gračanica. Na današnji dan  1911. godine tadašnji vrhbosanski nadbiskup Josip Stadler utemeljio je župu svetog Jeronima sa sjedištem u Gračanici. Župa obuhvaća 12 sela.

Uz godišnjicu utemeljenja Župe Srca Marijina-Skopaljska Gračanica, obilježena je i 20. godišnjica povratka njenih župljana. Do proteklog rata u župi je živjelo oko 650 porodica, odnosno 2.980 vjernika, dok trenutno broji 263 domaćinstva. U povodu godišnjice utemeljenja Župu Srca Marijina-Skopaljska Gračanica dan ranije je posjetio predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović. Skopaljska Gračanica nalazi se uz rijeku Vrbas u jugozapadnoj Bosni na otprilike pola puta između Gornjeg Vakufa-Uskoplja i Bugojna, uz magistralnu cestu Prozor -  Gornji Vakuf-Uskoplje - Bugojno.

Vecernji.ba

Više...
Priključi se za RSS feed